Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Timo Lassy & Teppo Mäkynen

CD-RECENSIE

Timo Lassy & Teppo Mäkynen
bezetting: Timo Lassy tenorsaxofoon; Teppo Mäkynen drums
uitgebracht: 14 juni 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 39’10
website: timolassy.com -  wejazz.fi 
door: Mathijs van den Berg

Souljazzformatie The Five Corners Quintet is al jaren het belangrijkste exportproduct van de Finse jazzscene. Twee belangrijke figuren uit dit kwintet, tenorist Timo Lassy en slagwerker Teppo Mäkynen, komen nu met een duo-album, uitgebracht door het flink aan de weg timmerende We Jazz Records uit Helsinki. Mäkynen, als producer bekend onder de naam Teddy Rok, produceerde de plaat zelf. Interessante kost dus.

Het album bevat dertien stukken die nooit langer duren dan drie minuten en elk een geheel eigen sfeer hebben. Het is akoestische muziek met af en toe wat elektronica. Dat het geluid ondanks de kleine bezetting heel vol klinkt, is volledig toe te schrijven aan de bijzondere technische kwaliteiten van de twee musici, die hun spel ook nog eens met grote persoonlijkheid brengen. Het hele album klinkt uitnodigend en warm.

Op de opener ‘Fallow’ horen we een lome, weidse saxofoonpartij, begeleid door verschillende soorten percussie. Het daaropvolgende ‘Goldenrod’ is uptempo met opzwepend drumwerk, waaruit blijkt dat muziek ook zonder bas flink kan swingen. Lassy en Mäkynen kiezen bij elk nummer een andere invalshoek, zodat je voortdurend wordt verrast. Er zijn invloeden van bebop, free jazz, dance en ambient. Mäkynens spel is subtiel tot recht-toe-recht-aan, soms met een onvervalste technobeat. Lassy speelt beurtelings trage melodieën of woeste improvisaties.

De dertien stukken zijn intrigerende composities, waar je af en toe even goed voor moet gaan zitten. Lassy en Mäkynen laten ook ieder in een solostuk horen dat ze weinig middelen nodig hebben om te overtuigen. Een in alle opzichten veelzijdige plaat, die indruk maakt door haar eenvoud. Een knappe prestatie.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Albumpromo.


© Jazzenzo 2010