Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Contrabassist Ruud Jacobs (81) overleden

18 jul - Contrabassist en muziekproducent Ruud Jacobs is in zijn woonplaats Nieuwkoop op 81-jarige leeftijd overleden. Samen met broer Pim vormde hij het Pim Jacobs Trio dat jarenlang zangeres Rita Reys begeleidde.Ruud Jacobs.

Fragment © Jazzhelden.nl


Het Pim Jacobs Trio ontstond begin jaren vijftig, eerst met drummer Cees See en later met gitarist Wim Overgaauw. Het trio nam verschillende albums op, onder andere met fluitist Herbie Mann, en kreeg internationaal succes als begeleidingstrio van Rita Reys (1924 - 2013), de vrouw van Pim Jacobs (1934 - 1996).

Ruud Jacobs speelde met trompettist en zanger Louis Armstrong tijdens het Newport Jazz Festival in 1958 en werkte samen met onder meer Toots Thielemans, Tony Bennett, Stan Getz, Hank Mobley, Sonny Rollins, Gerry Mulligan en Sarah Vaughan.

Begin jaren zeventig begint Jacobs met het produceren van muziek voor platenmaatschappijen CBS, Phonogram en Universal. In die hoedanigheid produceerde hij albums voor onder andere Jan Akkerman, Jaap van Zweden en André Rieu. Ook was hij producent van de filmmuziek bij Turks Fruit, Baantjer en Soldaat van Oranje waarvoor hij samenwerkte met Rogier van Otterloo en Toots Thielemans.

In de afgelopen jaren vormde Ruud Jacobs, getrouwd met zangeres Liselore Gerritsen, een trio met zijn zoon Roeland en de Duitse trompettist Till Brönner en vormde hij met Han Bennink, Benjamin Herman en Peter Beets Quartet NL, waarvan in 2017 een titelloos album verscheen.Rita Reys en Pim Jacobs Trio, North Sea Jazz Festival, 1982©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010