Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Laura Jurd – Stepping Back, Jumping In

CD-RECENSIE 

Laura Jurd – Stepping Back, Jumping In
bezetting: Laura Jurd trompet; Raphael Clarkson trombone; Alex Paxton trombone; Martin Lee Thomson euphonium; Soosan Lolavar santoor; Rob Luft banjo, gitaar; Elliot Galvin piano; Anja Lauvdal synthesizer, elektronica; Conor Chaplin contrabas; Liz Exell en Corrie Dick drums; Mandhira de Saram en Patrick Dawkins viool; Richard Jones viola; Cecilia Bignall cello
opgenomen: 4 en 5 maart 2019
uitgebracht: 19 juli 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 57’58
website: www.laurajurd.com - www.edtionrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


Trompettiste Laura Jurd (1990) geldt als een van de toonaangevende jonge musici van de Britse jazzscene. Ze viel de laatste drie jaar vooral op met haar elektrische band Dinosaur maar bracht daarvoor ook al twee soloalbums uit. Dit is haar derde plaat onder eigen naam waarop een mix te horen valt van geïmproviseerde muziek en moderne klassieke muziek.

Het album bevat zes lange stukken, waarvan er drie door Jurd gecomponeerd zijn. De andere drie zijn geschreven door pianist Elliot Galvin, de Brits-Iraanse Soosan Lolavar en het Noorse duo Anja Lauvdal en Heidi K. Johannesdottir, dat ook in de alt-popgroep Broen speelt. Net als op Jurds debuut ‘Landing Ground’ uit 2012 doet het Ligeti Quartet mee. Naast de trompettiste zijn in totaal maar liefst veertien musici te horen. 

Door de verschillende muzikale inspiratiebronnen is het een eclectisch album. Er wordt soms gebruik gemaakt van minder gangbare instrumenten als het euphonium (een tenortuba), de banjo en de santoor (een snaarinstrument uit de Hindoestaanse muziek dat met fijne houten hamertjes wordt bespeeld), die hun eigen sfeer meebrengen. Op Lolavars ‘I Am The Spring, You Are The Earth’ vormen santoor en strijkers een fraaie combinatie. Lauvdal zorgt elders met elektronica en synthesizer weer voor popinvloeden.

Op het door Jurd gecomponeerde openingsstuk ‘Jumpin In’ gaan strijkers en trompet er  – indachtig de titel – meteen vol in. Het tempo ligt razend hoog. Vervolgens worden er lagen toegevoegd van drum, bas en piano met voortdurende tempowisselingen. ‘Jump Cut Shuffle’, ook van Jurd, begint juist met pizzicato strijkers. Opmerkelijk is dat de trompet op dit stuk ontbreekt. Op ‘Companion Species’ laat ze haar fantastische spel gelukkig wel weer horen.

Maar dit is duidelijk geen trompettistenplaat. Het gaat om de composities waarin het, onder invloed van avant-garde componisten als Ligeti en George Crumb, draait om klanktextuur. Dat heeft geresulteerd in een gedurfd album dat je langzaam op je in moet laten werken.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Laura Jurd - Stepping Back, Jumping In
mini-documentaire over het album


© Jazzenzo 2010