Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist Ado Broodboom (96) overleden

26 jul - Vandaag werd bekend dat Ado Broodboom op donderdag 18 juli in zijn woonplaats Amsterdam op 96-jarige leeftijd is overleden. De musicus behoort tot een van de meest vooraanstaande trompettisten uit de Nederlandse jazzgeschiedenis.Ado Broodboom in 2015 te gast bij DWDD, tijdens de
Nederlandse jazzdag. 
Foto © Ruben Hein.


Broodboom maakte furore in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In die tijd maakte hij deel uit van The Ramblers, een radio-orkest annex bigband die in een nog tv-loos tijdperk enorme populariteit genoot. Het repertoire bestond uit jazz en amusementsmuziek en na verschillende doorstarts staat het dansorkest genoteerd als een van de oudsten ter wereld.

Broodboom was tevens medeoprichter van Boy's Big Band (1960 - 1971) onder leiding van Boy Edgar. Het zestienkoppige orkest met in de gelederen bekende musici als Cees Slinger, John Engels, Jacques Schols, Theo Loevendie en leden van het populaire The Diamond Five, werd door Broodboom samengesteld. De band maakte twee lp's: 'Now's The Time' in 1965 en een jaar later het met een Edison bekroonde 'Finch Eye'.

Broodboom - drie keer uitgeroepen tot beste trompettist van Nederland - was een zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader en was getrouwd met zangeres Melly Sudy. Met haar speelt Broodboom in verschillende formaties, waaronder The Grasshoppers met de befaamde Surinaamse tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911 - 1963). Hierna treedt Broodboom toe tot het orkest van tenor- en altsaxofonist Piet van Dijk, met Wessel Ilcken en Rita Reys in de bezetting. In die tijd toerde hij ook afzonderlijk met Kid Dynamite, tot in Zweden aan toe.

In de jaren vijftig richt Ado Broodboom, alias Ado Moreno, Ado Moreno's Jazz Group op, een formatie met onder meer pianist Rob Madna, saxofonist Herman Schoonderwalt en drummer Cees See. Pas daarna, in 1956, maakt de trompettist een eerste plaat, met fluitist Herbie Mann en het Wessel Ilcken Combo.

In 1980 gaat Ado Broodboom noodgedwongen door een blessure met pensioen. In 2017 verschijnt van de hand van jazzschrijver Bert Vuijsje, met medewerking van Broodboom, een biografie van de trompettist: 'Ado Broodboom trompet'. Boy's Big Band - Body and Soul (first take)Boy's Big Band - Competitive Challenge


©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010