Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nieuw Stemmenfestival Voois een smeltkroes van stemmen

5 aug - In het Noord-Hollandse Aartswoud wordt op zaterdag 28 september de eerste editie van Stemmenfestival Voois gehouden, een initiatief van zangeres Francien van Tuinen.Zangeres Susanne Abbuehl brengt werk van haar laatste album 'The Gift'. Foto © Jos L. Knaepen.Het jaarlijkse internationale Voois telt vijf concerten waarin met flamenco, poëzie, samba, brazilectro en jazz stemmen uit verschillende landen en culturen samenkomen. Initiatiefneemster Van Tuinen kwam op het idee na het wegvallen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in 2015 waar zij voorzitter van was: "Toen het concours stopte verdween een prachtig evenement waarbij zangers uit verschillende aan jazzmuziek gerelateerde stijlen naast elkaar te horen en te zien waren". 

Programma
Van Tuinen opent in Jazzkerk Aartswoud het festival met een ode aan de in 2013 overleden ‘Europe’s First Lady of Jazz’, Rita Reys, met in haar band onder meer Jesse van Ruller, Pablo Held en Joost Patocka. Vervolgens brengt Tiempos Nuevos de flamenco voor het voetlicht, gebracht door Maria Marin, Edsart Udo de Haes (beiden zang en gitaar) en percussionist Udo Demandt.

De Zwitsers-Nederlandse zangeres Susanne Abbuehl bracht drie albums uit bij ECM en treedt op met haar kwartet bestaande uit pianist Wolfert Brederode, trompettist Zacharie Ksyk en slagwerker Öyvind Hegg-Lunde. Daarna is het de beurt aan Lilian Vieira & Zuco 103 met de door hen bedachte Brazilectro sound - een mix van samba, jazz en elektronische muziek met invloeden uit wereldmuziek - en wordt het festival afgesloten door Ruben Hein & Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

Compositieopdracht
Met de Sena Performers Vox pro Vox heeft Voois een compositieopdracht in het leven geroepen waarbij jong talent wordt gekoppeld aan een zanger van naam. Vocaliste Liesbeth Kooijmans heeft de primeur, zij schrijft een compositie met Nederlandse tekst die uitgevoerd zal worden met Ruben Hein.

Voois, zaterdag 28 september in Jazzkerk Aartswoud, aanvang 15.30 uur.


©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010