Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mats Eilertsen – Reveries and Revelations

CD-RECENSIE 

Mats Eilertsen – Reveries and Revelations
bezetting: Mats Eilertsen contrabas, elektrische- en akoestische basgitaar, gitaar, harmonium, keyboard; Geir Sundstøl gitaar, resonator gitaar, banjo; Eivind Aarset gitaar; Per Oddvar Johansen snare drums; Thomas Strønen drums, percussie, elektronica; Arve Henriksen trompet
uitgebracht: 23 augustus 2019
label: Hubro Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 35’16
website: www.matseilertsen.com - www.hubromusic.com
door: Mathijs van den Berg


Het is ongelofelijk wat de Noorse contrabassist Mats Eilertsen aan energie omzet. Het afgelopen jaar speelde hij in diverse trio’s zoals Alex Tuomarila Trio en Helge Lien Trio, bracht een trioalbum uit met Harmen Fraanje en Thomas Strønen en leverde bijdragen aan diverse andere albums.

Eilertsen is een musicus die het gehele palet van de jazzmuziek beheerst, van klassieke tot atmosferische jazz. Nu komt hij ook nog met een nieuw soloalbum, ‘Reveries And Revelations’. Hiervoor vroeg hij bijdragen van enkele van zijn muzikale vrienden, ook allemaal grote namen uit de Noorse jazz: Arve Henriksen, Eivind Aarset, Thomas Strønen, Geir Sundstøl en Per Oddvar Johansen.

Waarschijnlijk uit tijdnood geboren leverden zij hun bijdragen apart aan, die door Eilertsen via ‘cut and paste’ in zijn muziek werden gevoegd. Dit is natuurlijk een ongebruikelijk concept voor jazzmuziek, waarin interactie en live-improvisatie zo belangrijk zijn. De vraag die daarom onmiddellijk rijst, is of dit geen statisch album heeft opgeleverd. Vanuit een puur jazzperspectief is dit inderdaad waar.

Maar om te beginnen is dit geen typisch jazzalbum. Het ging Eilertsen om het creëren van soundscapes die vanuit de bas laag voor laag zijn opgebouwd. Daarbij is het ook nog heel mooi gedaan. Eilertsen speelt naast akoestische en elektrische bas ook gitaar, keyboard en harmonium. Vooral de laatste geeft de composities een bijzondere sfeer: de donkere orgelklank past schitterend bij de lage tonen van de bas. 

Ook de gastbijdragen kleuren prachtig bij de muziek en geven deze een steeds ander accent zonder de compositie te overheersen. De ruimtelijke gitaarpartijen van Sundstøl – die doen denken aan Ry Cooders score bij ‘Paris, Texas’ - en de ijle trompetklanken van Henriksen roepen complete landschappen op. Alle bijdragen zijn subtiel en smaakvol in muziek die donker en bij tijd en wijle zelfs onheilspellend klinkt. 

Hoewel er verschillende instrumenten zijn toegevoegd is het een coherent album. Het is wel jammer dat het aan de korte kant is. Maar met ‘Reveries And Revelations’ wordt opnieuw duidelijk wat een veelzijdig, creatief en volstrekt authentiek componist en muzikant Mats Eilertsen is.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

Tundra


© Jazzenzo 2010