Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Prinses Christina Concours verliest naamgever en ambassadeur

16 aug - Prinses Christina, naamgever en ambassadeur van het Prinses Christina Concours jazz, klassiek en compositie, is op 72-jarige leeftijd overleden op het complex van Paleis Noordeinde.Prinses Christina.

Foto © RVD - Emannuela Loddo.


Het concours werd in de jaren zeventig opgericht door Ruud van der Meer en draagt sinds 1990 de naam van Prinses Christina. Jonge getalenteerde musici in de leeftijd van 12 tot en met 21 jaar krijgen de kans in competitievorm hun muzikaliteit te tonen. Aanvankelijk een jaarlijks klassiek evenement, werd in 2002 een tweejaarlijks jazz concours toegevoegd. De eerste editie werd onder andere gewonnen door Joris Roelofs, later volgden nog onder meer Rik Mol (2004), Morris Kliphuis (2006), Sebastiaan van Bavel (2008), Floris Kappeyne (2012) en Ian Cleaver (2016).

Opvoeding
Prinses Christina, zelf zangeres, zei in een interview over het concours: "Het inbouwen van creativiteit – en dus muziek – in de opvoeding van kinderen is zo ongelooflijk belangrijk voor hun algemene vorming. Toen ik een kind was, begon de dag op school met zingen. Zo wordt je hele lijf wakker. Daarom vind ik de educatieve projecten (van het Prinses Christina Concours - red.) ook fantastisch." 

Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours, laat weten de doelstellingen en de naam van het concours te zullen handhaven, al wordt er in een later stadium overleg gepleegd met alle betrokkenen over de verdere toekomst en naamgeving van het evenement.

Jazz Concours
Het tweejaarlijkse Prinses Christina Jazz Concours vindt dit jaar plaats van 30 november tot en met 1 december in het Amsterdamse Bimhuis. Muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 21 jaar kunnen zich inschrijven van 1 tot en met 30 september. 

De te winnen prijzen zijn gericht op de verdere ontwikkeling van de jonge jazzmuzikanten. Finalisten maken bijvoorbeeld kans op een studiereis naar New York, een optreden op het North Sea Jazz Festival of een les bij een bekende jazzmusicus naar eigen keuze.©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010