Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Max Stadtfeld – Stax

CD-RECENSIE 

Max Stadtfeld – Stax
bezetting: Max Stadtfeld drums; Matthew Halpin tenorsaxofoon; Bertram Burkert gitaar; Reza Askari contrabas
opgenomen: 4 december 2017, 28 februari 2018
uitgebracht: 2 augustus 2019
label: ACT / Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 55’47
website: www.max-stadtfeld.de  - www.actmusic.com 
door: Mathijs van den Berg‘Young German Jazz’ is een serie uitgaven van ACT waarin eerder namen verschenen als Michael Wollny, Julian en Roman Wasserfuhr en de jazzfunkband Mo’ Blow. De nieuwste uitgave is een album van de 26-jarige drummer Max Stadtfelt, die weer les heeft gehad van Michael Wollny. Zijn bandleden ontmoette Stadtfelt op de Hochschule für Musik und Theater in Leipzig. Samen vormen ze ‘Stax’ (spreek uit als ‘schtaks’), een verbastering van Stadtfeld’s naam.

Het zal niet verbazen dat het in de nummers erg om ritmes draait. Daarbij stelt Stadtfeld zich overwegend dienstbaar op aan de andere musici met ingehouden, lichtvoetig spel. Slechts een enkele keer treedt hij meer op de voorgrond. Jammer dat hij dit niet vaker doet, want vooral dan blijkt wat voor een prima drummer hij al is. Eveneens subtiel zijn de bijdragen van de saxofonist, bassist en gitarist, hoewel de saxofonist nog een rauw randje heeft.

Het geluid is experimenteel met invloeden uit diverse genres, zoals bebop, blues, pop en rock.  De nummers kennen diverse lagen en wendingen. Toch willen ze niet echt beklijven. De muziek is wel erg eclectisch. De invloeden zijn onvoldoende gesmeed tot een eigen geluid. Ook hebben de improvisaties en solo’s vaak te weinig zeggingskracht.

Durf kan het gezelschap echter niet worden ontzegd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit eigenzinnige uitvoeringen van Cole Porter’s ‘Begin The Beguine’ en ‘The Jungle Book Overture’, al blijft de band ook hier te veel in het experiment steken.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Wohlton


© Jazzenzo 2010