Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Witmer Trio – Intimate Soul

CD-RECENSIE 

Witmer Trio – Intimate Soul
bezetting: Cajan Witmer piano, Han Slinger contrabas, Maarten Kruijswijk slagwerk, Vera van der Bie viool
uitgebracht: mei 2019
label: Sound Liaison / eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 52’05
website: www.cajan.nl - www.soundliaison.com
door: David Cohen
If it sounds good, it is good’ - deze gevleugelde woorden van Duke Ellington zijn zonder meer van toepassing op de nieuwe opnames van het Witmer Trio. Hier wordt met opzet van ‘opnames’ en niet van een ‘cd’ gesproken, want hoewel de muziek ook bij het trio op cd beschikbaar is, openbaren de tien soulvolle arrangementen hun pracht pas ten volle als ze worden beluisterd in de hoge kwaliteit waarvoor studio Sound Liaison garant staat.

Jazzenzo stipte het album al aan in een reportage* over deze nieuwe opnamestudio. De drie leden van het Witmer Trio besloten voor hun vijfentwintigjarig jubileum een album te wijden aan de muziek van hun jeugd. Exemplarisch voor ‘Intimate Soul’ is de smaakvolle bewerking van Marvin Gaye’s klassieker ‘What’s going on’: pianist Cajan Witmer, die tevens tekende voor de arrangementen, deelt de baspartijen met contrabassist Han Slinger, speelt met een vederlicht toucher in de bovenregisters van de piano en combineert in zijn solo’s jazzharmonieën met een soulvolle verteltrant. Slagwerker Maarten Kruijswijk zorgt op alle stukken voor een solide fundament en laat op het verrassende arrangement van Eddy Floyds ‘Knock on wood’ horen niet terug te deinzen voor even lichtvoetige als pittige swing.

Alle arrangementen getuigen van een grote vindingrijkheid. Wie ‘Feel Like Makin’ Love’ kent in de oerversie van Roberta Flack en de klassieke bewerking van D’Angelo, zal merken dat het stuk in de benadering van het Witmer Trio niet minder funky is en door de jazzharmonieën zelfs aan muzikale diepgang wint. De bijdrage van Vera van der Bie, wier door Cajan Witmer haarfijn gearrangeerde viool op meerdere nummers te horen is, voorziet het nummer van nog meer sensualiteit. Haar spel treedt ook effectief op de voorgrond op het prachtige ‘Free’ en het prikkelende, uitdagende ‘Roofgarden’ waar tevens een glansrol is weggelegd voor contrabassist Han Slinger.

Hoogtepunten van het album zijn het berustende, licht melancholische openingsstuk ‘That’s The Way Of The World’, het verfrissend gearrangeerde ‘Ain’t No Sunshine’ en het aan het slot geplaatste ‘When A Man Loves A Woman’, waarin de zeggingskracht van het hele album is samengebald.  

Er verschijnen in deze dagen zo veel hulde-albums aan musici van vroeger dat het zaak is het kaf van het koren te scheiden. De luisteraars van ‘Intimate Soul’ zullen zich echter niet afvragen waarom ze eigenlijk niet naar de originelen luisteren in plaats van deze bewerkingen, maar juist door dit album met des te grotere vreugde terugkeren naar de oorspronkelijke versies, nu het Witmer Trio duidelijk heeft gemaakt hoe onverminderd levenskrachtig die nummers zijn gebleven. Het is makkelijk om een nummer als ‘Sittin’ On The Dock Of The Bay’ nog verder uit te kauwen, maar een dermate platgespeeld stuk weer op frisse wijze uit te deuken en op te lappen is een prestatie waar het Trio hulde voor verdient. 

Witmer Trio presenteert ‘Intimate Soul’ op zondag 22 september in ‘Brouwerij de Prael Houthavens’ te Amsterdam.Ain’t No Sunshine


© Jazzenzo 2010