Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bimhuis viert 45-jarig bestaan met trip door de tijd

18 sep - Het hoofdstedelijk Bimhuis, opgericht in 1974, bestaat in oktober 45 jaar. Met een speciale cd-uitgave en drie concerten waarin wordt teruggekeken en vooruitgeblikt wordt dit heuglijke feit van 10 tot en met 12 oktober gevierd.Het voormalige Bimhuis aan de Oude Schans in Amsterdam.

Fotograaf onbekend.


Bimhuis vestigde zich op 1 oktober 1974 aan de Oude Schans in Amsterdam en groeide uit tot het epicentrum van de experimentele Europese jazz en de zogenaamde Hollandse school met Willem Breuker, Misha Mengelberg en Han Bennink als belangrijke exponenten. Door lokale omstandigheden verhuisde Bimhuis in 2005 naar de IJ-oevers waar het onderdeel werd van Muziekcentrum aan het IJ, waarbij de sfeer van de zaal zoveel mogelijk intact werd gehouden. In 2013 won Bimhuis de Europese prijs voor avontuurlijke (jazz)programmering, de EJN Award for Adventurous Programming.

Tijdreis
De driedaagse concertreeks wordt op 10 oktober afgetrapt door medeoprichter van Bimhuis Hans Dulfer. De tenorist blikt terug op de openingsavond van weleer met onder meer percussionist Nippy Noya, trompettist Rob van de Wouw en gitarist Jerome Hol.Zangeres Sofia Rei en saz-speler J.C. Maillard brengen werk van John Zorn. Foto © Bimhuis-website.


De tweede dag staat in het teken van internationale vernieuwing, het jarenlange handelsmerk van Bimhuis. Op het podium een dubbelconcert dat geopend wordt door zangeres Sofia Rei - te horen in zangprojecten van John Zorn zoals in het a-capellakwartet Mycale - en saz-speler J.C. Maillard. Zij brengen songs van John Zorns album 'The Book Beri’ah Vol. 1 – Keter', onderdeel van diens Masada-reeks. Daarna volgt een concert van cellobelofte Valentin Ceccaldi, tenorsaxofonist Manuel Hermia en slagwerker Sylvain Darrifourcq.

Het afsluitende concert op 12 oktober wordt verzorgd door Oscar Jan Hoogland, pianist en spilfiguur in de Amsterdamse underground. Met een supergroep die in verschillende formaties aantreedt reist Hoogland door de geschiedenis van Bimhuis: grote jazzhelden, Zuid-Afrikaanse muziek, ICP en Misha Mengelberg, New Dutch Swing, New Cool Collective, The Ex, Ethiopische muziek, elektronische muziek, conduction, vrije impro en de jongste lichting musici. Met onder meer Benjamin Herman, David Kweksilber, Ernst Glerum, Gerri Jäger, Mola Sylla, Andy Moor en Laura Polence.

Plaat
Naast de concerten verschijnt een plaat met een opname van het allereerste Bimhuis-concert: 'Opening Night Bimhuis'. Jazz- en improlegendes als Leo van Oostrom, Han Bennink, Misha Mengelberg, Loek Dikker en Hans Dulfer zijn hierop te horen.©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010