Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ben van Gelder & Reinier Baas – Mokum In Hi-Fi

CD-RECENSIE

Ben van Gelder & Reinier Baas – Mokum In Hi-Fi
bezetting: Reinier Baas gitaar; Ben van Gelder altsaxofoon
opgenomen: oktober/november 2018, Studio Helmbreker, Haarlem
uitgebracht: 13 september 2019
label: Do You Mind? Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 40’12
website: reinierbaas.combenvangelder.com
door: Erno Elsinga
Reinier Baas en Ben van Gelder beklonken vorig jaar hun jarenlange samenwerking met ‘Smash Hits’, een eerste duoalbum in samenwerking met het Metropole Orkest waarop compositorische hoogtepunten van de twee nog eens werden samengevat in een orkestrale bezetting. Op de opvolger ‘Mokum In Hi-Fi’, een ode aan Amsterdam, ontdoet het duo zich van alle opsmuk en is het louter gitaar en saxofoon die nieuwe composities van beiden vormgeven.

Gitaar en saxofoon. Wat je ziet is wat je krijgt. Maar in handen van Baas en Van Gelder is dat heel wat. Door het schone geluid, zonder effecten, van Baas’ gitaarspel en de puurheid van Van Gelders altsaxofoon komt in elk nummer de naakte waarheid op tafel. Dialogen en samenspel spreken tot de verbeelding en maken van ‘Mokum In Hi-Fi’ van begin tot eind een adembenemende belevenis. 

Het verhalende karakter van de composities, origineel en onvoorspelbaar, is exemplarisch voor het duo dat elkaar feilloos aanvoelt. Wars van genres strooit Baas met dromerige waaiers, ritmische vondsten, geinige riffs of verdwaasde klanken waarover Van Gelder buitensporige lyrische patronen legt. Met een dynamiek die strekt van hartverwarmend tot ingrijpend reikt het duo tot uitzonderlijke hoogten.  

Met titels die het water, paleis of de woonboten in Amsterdam bewieroken, wordt met krachtig en intensief spel de hoofdstad uitgelicht. Met een korreltje zout, want wie niets opheeft met de dertiende-eeuwse toeristenstad kan met de bijgeleverde stickers (‘Roffa In Hi-Fi’, ‘Agga In Hi-Fi’, ‘Utca In Hi-Fi’) een eigen wending geven aan al dit fraais.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


Palace


© Jazzenzo 2010