Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Legendarische drummer Ginger Baker (80) overleden

6 okt - De legendarische jazz- en rockdrummer Ginger Baker is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie vandaag via de sociale media bekend.Ginger Baker met Jazz Confusion in 2015 in Bimhuis.

Foto © Thomas Huisman.


Vernieuwer
Baker gold als een van de briljantste en veelzijdigste drummers van zijn tijd, een vernieuwer. Hij combineerde jazz- en blues-invloeden met harde rock en metal gecombineerd met Afrikaanse ritmen.

Baker maakte deel uit van een jazzcombo voordat hij in 1966 de band Cream oprichtte met gitarist Eric Clapton en bassist Jack Bruce. Het trio spatte twee jaar later alweer uit elkaar na voortdurende ruzies tussen Baker en Bruce, maar leverde wel enkele wereldhits af zoals 'White Room', 'Spoonful', 'I Feel Free' en 'Sunshine Of Your Love'. In 2005 gaf Cream enkele reünie-concerten.

Na Cream nam Baker plaats in Blind Faith, met Steve Winwood en eveneens met Clapton, maar een lang bestaan was de band niet gegund. Vervolgens richtte de drummer in 1970 Ginger Baker's Air Force op, een jazz-rock formatie, en maakte Baker kennis met de Nigeriaanse Afrobeat-pionier Fela Kuti met wie hij in 1971 een monumentaal live-album uitbrengt.

Extravert
De extraverte en charismatische Baker, die lange tijd teruggetrokken in Zuid-Afrika leefde, had een opvliegend karakter, zoals ook te zien is in de schitterende documentaire 'Beware of Mr. Baker' (2012) waarin hij de journalist te lijf gaat na een 'domme' vraag. Een paar jaar eerder verscheen de autobiografie 'Hellraiser'.

In 2013 richt de Britse drummer Ginger Baker Jazz Confusion op - met tenorsaxofonist Pee Wee Ellis, percussionist Abass Dodoo en bassist Michael Mondesir - waarmee hij in 2015 ook in Amsterdam concerten gaf. In 2016 worden hartproblemen bij Baker geconstateerd. Op zijn blog schrijft hij: "van alle dingen die mij zouden kunnen overkomen, had ik nooit gedacht dat het mijn hart zou zijn". 


Lees ook:Beware of Mr. Baker
Trailer©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010