Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tilburg en Paradox op naar 22ste eeuw

OPENING JUBILEUMWEEK, 40 Jaar Stichting Bevordering Muziekimprovisatie, Compositieopdracht Anthony Fiumara, VLEK, Duo Ernst Reijseger-Harmen Fraanje en Paul van Kemenade Classic Quintet, Paradox Tilburg, 12 oktober 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Veertig jaar geleden werd de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (SBM) in Tilburg opgericht. Al snel slaagde de jonge organisatie erin om financiële steun te krijgen van liefhebbers en musici om de benodigde middelen bij elkaar te verwerven voor de realisatie van een eigen podium: een crowdfunding actie avant la date. Het podium ging Paradox heten en vestigde zich, na enige omzwervingen, uiteindelijk op het huidige adres aan de Telegraafstraat. Inmiddels geniet de plek wereldwijd een uitstekende reputatie en is het een podium met een eigen gezicht.

  
VLEK, met gitarist Jacq Palinckx, Paul van Kemenade Classic Quintet en Ernst Reijseger in duo met Harmen Fraanje waren de ingrediënten van de openingsavond Paradox 40.

Jubileumweek
Om het jubileum te vieren is er een week met speciale activiteiten in het leven geroepen, waarvan deze openingsavond de start vormt. Onder het motto ‘Tracking Tilburg’ heeft stadscomponist Anthony Fiumara een stuk gecomponeerd met de titel ‘Paul’, uiteraard opgedragen aan guru Paul van Kemenade, al heel wat decennia de drijvende kracht achter de lokale scene. De compositie wordt vaardig uitgevoerd door het huisensemble De Link, maar komt – met zijn minimal karakter – nogal modieus en weinig passend over. Als iets de Tilburgse scene kenmerkt, dan is het wel levendigheid en hartstocht.

  
Stadscomponist Anthony Fiumara. VLEK met o.a. saxofonist Edward Capel, trompettist Jeroen Doomernik en trombonist Hans Sparla.

Spontaniteit
Die typerende spontaniteit vinden we gelukkig wel terug in het septet VLEK met zijn unieke aanpak, waarin we stevige beats, heavy metal, blues, pakkende grooves en prachtige melodieën horen voorbijkomen. Een vaak tegendraads swingend ensemble dat bruist en uiting geeft aan alles wat actueel is: geen minimal, maar een gezonde vorm van ‘mag het iets meer zijn’. Trompettist Jeroen Doomernik, gitarist Jacq Palinckx en toetsenist Bart van Dongen vormen de belangrijkste smaakmakers. Weemoed en vrolijkheid wisselen elkaar af, met een steeds sprankelend muzikaal resultaat.

Stil
Bijna uit het niets ontstaat de muziek van het duo Ernst Reijseger-Harmen Fraanje. De prachtige Steinway komt onder de vingers van Fraanje echt tot leven en Reijseger laat zijn cello zacht doordringend  zoemen. Wat volgt is een adembenemende set waarin de impro van de grachtengordel en de meer jazzgeoriënteerde Tilburgse muziek elkaar vinden in een innige omstrengeling. De musici zoeken de grenzen van de subtiliteit op en slepen het publiek mee in een warm bad van diepgaande aandacht. Je kunt een speld horen vallen: zelden is het in Paradox zo stil geweest!

  
Harmen Fraanje speelde in duo met Ernst Reijseger. Paul van Kemenade Classic Quintet met pianist Jeroen van Vliet en speciale gast saxofonist Mete Erker.

Kroonjuweel 
Afsluiter vormt het Classic Quintet van Paul van Kemenade, het kroonjuweel van de Tilburgse jazz. De altsaxofonist heeft een programma samengesteld met een aantal van zijn bekende composities. Als gast wordt tenorsaxofonist Mete Erker in een aantal stukken toegevoegd. Het ensemble klinkt als een klok en geeft het bijna klassieke repertoire een gouden glans. Vooral de doortastende uitvoering van ‘Wiegelied Voor Een Balorige Dertiger’ zindert nog minutenlang na. In de toegift ‘Stranger Than Paranoia’ krijgt pianist Jeroen van Vliet een uitgebreid feature, een gepassioneerde solo waarin hij de binnenkant van zijn ziel op het podium bloot lijkt te geven. Het hoogtepunt van een meer dan geslaagde start van deze Jubileumweek. Tilburg en Paradox kunnen op naar de 22ste eeuw!


© Jazzenzo 2010