Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jane Bunnett and Maqueque – On Firm Ground / Tierra Firme

CD-RECENSIE

Jane Bunnett and Maqueque – On Firm Ground / Tierra Firme
bezetting: Jane Bunnett sopraansaxofoon, fluit; Dánae Olano piano, vocals; Tailin Marrero contra- en elektrische bas, vocals; Yissy Garcia drums; Mary Paz en Joanna Majoko vocals
opgenomen: oktober/november 2018, The Canterbury Music Company
uitgebracht: 6 september 2019
label: Linus Entertainment
aantal stukken: 12
tijdsduur: 51’39
website: janebunnett.com - linusentertainment.com
door: Georges Tonla Briquet


Zes dames die onder leiding van sopraansaxofonist en fluitist Jane Bunnett de Cubaanse muziekerfenis induiken. Het levert een heel onstuimig amalgaam van traditionele en moderne afro-cubaanse jazz op.

De Canadese Jane Bunnett verdiept zich al jaren in son, danzon, charanga, songo en aanverwante ritmen. Haar ‘Cuban Odyssey’ en ‘Chamalongo’ zijn passende kennismakingscd’s. De groep Maqueque is op zijn beurt vijf jaar geleden ontstaan uit een project waarbij vrouwelijke Cubaanse muzikanten een professionele omkadering kregen en tevens de kans een opname te maken. Ondertussen stonden ze op alle grote Amerikaanse festivals (Newport, Monterey) en sleepten ze een paar Grammy nominaties in de wacht. ‘On Firm Ground / Tierra Firme’ is ondertussen het derde album van dit vrouwelijk sextet.

De albumopener is gedrenkt in latin en souljazz gelardeerd met typische Cubaanse zangstijl. Een introductie die meteen de toon zet. Bijna een uur lang schotelen Jane Bunnett en haar begeleidingsgroep Maqueque de luisteraar een broeierige mix van Afro-Cubaanse ritmen voor. Niets nieuws natuurlijk. Gelukkige zijn er toch opvallende hoogtepunten. Zoals de manier waarop fluitist en percussionist elkaar ophitsen in het ziedende ‘Momentum’. Eenzelfde scenario horen we terug in ‘Reêncuentro (Re-united)’ maar met Bunnett dan op sopraansaxofoon en een ontketende congaspeelster die voor extra animo zorgt. In een aantal passages wijken ze af van de vertrouwde paden. De titeltrack is daar een mooi voorbeeld van. Ze maken hier een omweg richting fusion en proglatin. Ongewone combinatie maar het werkt. 

In ‘Sky High’ zijn het de woordeloze zang en de uitgepuurde jazzstructuur die de hoofdtoon bepalen met wederom fluitist Bunnett in een sterrol. Nog meer straight jazz is er te horen in ‘The Occurance’ dat heel organisch ingezet wordt met a capella zang en handgeklap. ‘Habana De Noche (Havana At Night)’ is het moment voor een zwoele avondwandeling langs de befaamde Malecón boulevard. Absoluut ook het meest sensuele nummer van de cd. Met ‘Broken Heart’ wordt deze lijn nog even doorgetrokken. 

Alhoewel dit stuk voor stuk topmuzikanten zijn, nodigden ze toch nog enkele gasten uit. Zo zijn er bijdragen van onder meer sacred steel gitarist Nikki D Brown en de nieuwe Cubaanse sensatie Dayme Arocena (indertijd medeoprichtster van Maqueque). Jane Bunnett and Maqueque worden overal binnengehaald als ‘The New Queens of Afro Cuban Jazz’. Hoog tijd dat ze dit komen bewijzen in onze contreien.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

On Firm Ground / Tierra Firme


© Jazzenzo 2010