Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Xavi Torres - Curiosity

CD-RECENSIE 

Xavi Torres - Curiosity
bezetting: Xavi Torres piano
opgenomen: 23 juni 2019, MCO Hilversum
uitgebracht: 25 september 2019
label: Just Listen Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 51’38
website: xavitorresmusic.com
door: Erno Elsinga
De hoesfoto van Xavi Torres’ solo debuutalbum is treffend: talloze vingers, sneller dan de fotocamera kan vatten, verkennen in het luchtledige een denkbeeldig klavier.

De Spaanse in Nederland woonachtige pianist bracht een tweetal trioplaten uit en schreef de Dutch Jazz Competition op zijn naam. Terecht, want in toom gehouden door bassist en slagwerker blinkt Torres uit in lyrische composities, balancerend op het snijvlak van jazz en klassiek, waarin hij techniek en creativiteit vlot koppelt. Een moderne stijl die refereert aan het intelligente spel van Brad Mehldau.

Ook op het soloalbum ‘Curiosity’ etaleert Torres zijn enorme vaardigheid. Nu niet geankerd door een ritmetandem laat de pianist de teugels flink vieren, in een stijl die eerder bij klassiek dan jazz aanklampt. Razendsnelle tonenklusters – indachtig de hoesfoto – volgen elkaar in rap tempo op, waarbij weinig duidelijk wordt welke visie Torres erop nahoudt. Techniek wint het van vorm.

De gebrekkige aandacht voor compositie is een hinderlijk obstakel in het fenomenale spel. Slechts een enkel stuk bevat diepgang in de vorm van meerdere lagen, doorgaans een sterk punt van Torres’ creatieve vermogen. Zijn nieuwsgierigheid om te “verkennen en ontdekken” – zoals Torres het zelf omschrijft - ontbeert dosering, waardoor een zekere emotionele dynamiek achterwege blijft.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


Behind the scenes: Xavi Torres - Curiosity


© Jazzenzo 2010