Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompet Miles Davis brengt recordbedrag op

30 okt - De fameuze 'Moon and Stars-trompet' van Miles Davis is dinsdag bij een veiling door Christies verkocht voor 275.000 dollar, zo'n 247.000 euro. Een jazzclub-eigenaar uit Michigan is de gelukkige.De blauwe 'Moon and Stars-trompet' van Miles Davis geveild.
Foto © Christies.Het instrument werd in 1980 gebouwd - naar aanwijzingen van de in 1991 overleden legendarische trompettist - door de Martin Company, die in 1865 in Chicago werd opgericht door de Duitser Johann Heinrich Martin. Het is versierd met diepblauwe lak en goudkleurige halve manen en sterren. Ook staat de naam Miles erop. Verwacht werd dat de trompet tussen de zeventig- en honderdduizend dollar zou opbrengen, maar het werd een veelvoud daarvan. 

Koper Don Hicks, eigenaar van de Blue Llama Jazz Club in Ann Arbor, Michigan, gaat de trompet tentoonstellen in zijn club. "Jazzmuzikanten die langskomen kunnen ernaar kijken en een paar noten spelen op de trompet", liet Hicks - zelf trompettist en fervent Miles Davis fan - na de verkoop weten. 

Begraven
Davis liet drie 'Moon and Stars' trompetten bouwen, bedacht door ontwerper Larry Ramirez, die zelf parttime jazztrompettist was. Op verzoek van Davis was er één rood, één blauw en één zwart. De blauwe is nu verkocht, de rode blijft in het bezit van de Martin Company en de zwarte is aan de zijde van Davis begraven op Woodlawn Cemetery in de Bronx.

 

Erno Elsinga©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010