Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Petter Eldh – Koma Saxo

CD-RECENSIE 

Petter Eldh – Koma Saxo
bezetting: Petter Eldh contrabas; Christian Lillinger drums; Otis Sandjsö tenorsaxofoon; Jonas Kullhammar tenorsaxofoon; Mikko Innanen alt- en baritonsaxofoon
opgenomen: 3 en 4 december 2018
uitgebracht: 4 oktober 2019
label: We Jazz
aantal stukken: 12
tijdsduur: 36’17
website: petereldh.com - wejazz.fi
door: Mathijs van den Berg


Koma Saxo is een nieuwe groep van de Zweedse bassist en producer Petter Eldh, onder meer bekend van het powertrio Enemy. De samenstelling is heel bijzonder: behalve uit Eldh en de Duitse drummer Christian Ellinger, bestaat de band uit drie saxofonisten. Vandaar de titel. Koma betekent gewoon coma. Dat is de toestand waar de band, flauw gezegd, de luisteraar in wil brengen.

Live-opnames van een concert op het We Jazz Festival van 3 december vorig jaar zijn vernuftig door studio-opnames gemixt. Hierdoor krijgt de toch al heftige muziek een extra impuls. Zo klinkt er opeens een spectaculaire live-drumsolo. Eldh heeft sowieso flink aan het geluid geknutseld. Op ‘Kali Koma’ en ‘Ostron Koma’ klinken vervormde en gefragmenteerde blazerspartijen, ondersteund door vette baslijnen en gebroken drumritmes.

Het geluid is het eenvoudigst samen te vatten als een mengeling van groove en avantgarde. Boven ritmes die verwijzen naar uiteenlopende genres als dance en reggae weven de drie saxofonisten ingenieuze klanktapijten. Ze kunnen voor een behoorlijke portie noise zorgen, met snelle, nerveuze partijen, maar ook hoor je tragere stukken met doorzichtige, elkaar omcirkelende saxofoonlijnen. Steeds echter klinkt het geluid experimenteel en avontuurlijk.

Met merkbaar enthousiasme verhaspelt de groep een traditionele fanfare. De band zet stukken van de beroemde Finse jazzdrummers Matti Oiling en Edward Vesala naar eigen hand en verjazzt een klassiek koorstuk van de Zweedse componist Olle Adolphson. Ook op dat laatste, stemmige stuk houden ze de luisteraar scherp. Dit is vrije, anarchistische muziek.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010