Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kit Downes – Dreamlife of Debris

CD-RECENSIE 

Kit Downes – Dreamlife of Debris
bezetting: Kit Downes  piano, orgel; Stian Westerhus gitaar; Lucy Railton cello; Sebastian Rochford drums; Tom Challenger - tenorsaxofoon
opgenomen: november 2018
uitgebracht: 25 oktober 2019
label: ECM / Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 44’44
website: kitdownes.com - ecmrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


De jonge Britse pianist Kit Downes bracht vorig jaar op ECM ‘Obsidian’ uit, een album met bijna uitsluitend orgelstukken, waarop hij de diverse mogelijkheden van dit instrument verkende. Op ‘Dreamlife of Debris’ voegt hij er diverse andere instrumenten aan toe: saxofoon, gitaar, cello en drums en speelt hij zelf ook piano. Volgens Downes bezit het orgel de eigenschap al deze klanken met elkaar te verbinden tot een geheel eigen geluid. De akoestiek van de kerken waarin het album werd opgenomen deed de rest.

De muziek kan het best omschreven worden als een apart klankuniversum waarin vrij geassocieerd, lees: geïmproviseerd wordt. Een droomwereld en daarom puur ruimtelijk. Niet voor niets zijn de stukken naar sterrenstelsels genoemd. Een andere inspiratie was de Duitse auteur W.G. Sebald die bekend stond om zijn associatieve manier van schrijven. Downes’ ambitie was muziek te creëren die abstract en tegelijk diep doorvoeld is. 

We horen dus niet-lineaire stukken waarop ritme praktisch afwezig is, met langgerekte tonen. De instrumenten vormen een rijk klankpalet. De donkere tonen van orgel, cello en gitaar vormen prachtige texturen. Gitarist Westerhus speelt op ‘Bodes’ ook een heftiger partij, met een scherpe, metalen klank. Challenger klinkt als een Jan Garbarek, lyrisch en ingehouden. Rochford horen we eigenlijk alleen op afsluiter ‘Blackeye’ met pregnante drumpatronen, waarmee hij het orgel begeleidt. Een unieke combinatie. Orgel en piano lopen soms in elkaar over.

Het zwaartepunt ligt nog steeds bij het orgel. Daarnaast is de saxofoon het sterkst aanwezig. Op ‘Obsidian’ speelde Challenger al op een nummer mee. Downes en Challenger kennen elkaar al jaren en voelen elkaar goed aan. ‘Blackeye’ werd mede door Challenger gecomponeerd. Downes speelt ook nog een solostuk op orgel. ‘Dreamlife of Debris’ is een volstrekt oorspronkelijk album, dat weet te emotioneren.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


Dreamlife of Debris


© Jazzenzo 2010