Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma Stranger Than Paranoia in Tilburg en Nijmegen

25 nov - Met concerten in Tilburg en Nijmegen beleeft festival Stranger Than Paranoia van 23 tot en met 28 december haar 27e editie. Uitgangspunt van organisator en musicus Paul van Kemenade is het brengen van verschillende muziekstijlen op één podium, waarbij improvisatie centraal staat.MixMonk met Joey Baron, Robin Verheyen en Bram de Looze in Tilburg en Nijmegen. Foto © Hugo Lefevre.Opening

Op de affiches van Tilburg en Nijmegen prijkt MixMonk, een bijzonder trio met saxofonist Robin Verheyen (TaxiWars) en pianist Bram de Looze (LABtrio) uit België met de Amerikaanse avant-garde jazzdrummer Joey Baron (John Zorn, Bill Frisell). Dit jaar brachten ze een gelijknamig album uit, een hommage aan Thelonious Monk (23 en 24 december).

Op de openingsavond in Paradox Tilburg gaat het verder met PicaTrix bestaande uit drie topvrouwen uit de improvisatiekunst: vocaliste Greetje Bijma, violiste Mary Oliver en pianiste Nora Mulder. Ook van hen verscheen dit jaar een gelijknamig album. De avond wordt gecompleteerd door el XYZ de Son Bent Braam: 25 jaar Bik Bent Braam in een latin-versie. Een dertienkoppig gezelschap dat een dag later ook in Brebl te Nijmegen te vinden is met onder meer pianist Michiel Braam, saxofonisten Efraim Trujillo en Jesse Schilderink, trompettist Angelo Verploegen en percussionist André Groen.

Cd-presentatie
In het Nijmeegse Brebl geen PicaTrix maar het duo Paul van Kemenade en pianist Stevko Busch die hun jarenlange samenwerking opnieuw bezegelen met 'Double Solo', een nieuw album dat zowel in Nijmegen (24e) als in Tilburg (27e) voor het eerst gepresenteerd wordt.Serigne Gueye met All Star Band naar Paranoia.

Foto © Stef Mennens.


Naast Van Kemenade/Busch wordt het programma in Paradox Tilburg op 27 december ingevuld door Stranger than Four Baritones, bestaande uit de baritonsaxofonisten Jan Menu, Nils van Haften, Niels Bijl en Ties Mellema, en afgesloten door Peter Beets & Electric Band. De band viert '25 jaar Beets Brothers' en van de partij zijn tenorsaxofonist Alexander Beets, bassist Marius Beets en pianist Peter Beets aangevuld door trompettist Ruud Breuls en drummer Tim Hennekes.

Internationaal
De slotavond in Paradox is een internationale aangelegenheid met op het programma het Spaanse Iberjazz Trio met saxofonist José Luis Gutiérrez, het Duits-Belgische FAVO met vocalist Sander de Winne, en de achtkoppige Serigne Gueye All Star Band uit onder meer Senegal en Guinea met onder andere vocalist/percussionist Serigne Gueye, Mola Sylla, Andro Biswane en Ernst Reijseger.

Stranger Than Paranoia: 23, 27 en 28 december Paradox Tilburg. 24 december Brebl Nijmegen.Erno Elsinga©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010