Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ack van Rooyen viert 90e verjaardag in Bimhuis

11 dec - Ack van Rooyen wordt op 1 januari 90 jaar. Twee dagen later verwelkomt de trompettist en flügelhornist zijn favoriete Nederlandse jazzmusici in Bimhuis voor een speciaal verjaardagsconcert.Ack van Rooyen in 2014 tijdens Amsterdam World Jazz City.

Foto © Thomas Huisman.


Onder de gasten die op 3 januari het podium delen met Van Rooyen bevinden zich zangeres Fay Claassen (onlangs 50 geworden), trombonist Bart van Lier, tenorsaxofonist Paul Heller, gitarist Peter Tiehuis, pianist Juraj Stanik, bassist Ruud Ouwehand en drummer Hans Dekker.

Persoonlijk
Ack van Rooyen is een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op de flügelhorn en onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz. ‘Het lijkt alsof de flügelhorn alleen voor hem is uitgevonden’, zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen.

Miles
Als trompettist in The Ramblers was Van Rooyen in de jaren vijftig al toonaangevend. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Hij was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimer’s Rhythm Combination & Brass en speelde op het Montreux Jazz Festival met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra. Ook speelde Van Rooyen met Dizzy Gillespie en gedurende zijn periode in Duitsland (1960 – 1978) toerde hij onder andere met Gil Evans en Lee Konitz.

Prijzen
Ondanks zijn status als muzikant won Van Rooyen nimmer de Boy Edgar Prijs. Wel schreef hij in 2007 de Singer Laren Jazz Award op zijn naam en in 2017 werd de Blijvend Applaus Prijs aan hem toegekend.


© Jazzenzo 2010