Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tricycle - Zoom

CD-RECENSIE

Tricycle - Zoom 
bezetting: Tuur Florizoone chromatische accordeon; Philippe Laloy sopraan- en altsaxofoon, basfluit; Vincent Noiret contrabas
opgenomen: juni 2019, Studio des Rameurs
uitgebracht: 11 november 2019
label: Aventura Music
aantal stukken: 13
tijdsduur: 64’00
website: aventuramusica.be/tricycle
door: Georges Tonla BriquetTricycle bestaat twintig jaar. Geen remixen, speciale editie met outtakes of een ‘best of’ om dit jubileum te vieren, maar gewoonweg dertien nieuwe nummers. Accordeonist Tuur Florizoone, saxofonist Philippe Laloy en contrabassist Vincent Noiret musiceren verder als prille twintigers en toeren uitgebreid door Vlaanderen en Nederland met dit programma.

Drie cd’s bracht Tricycle tot nu toe uit. De laatste in de rij, ‘Queskia?’, dateert uit 2011. Sindsdien was het een bewogen periode voor Florizoone. Hij zette zijn muzikaal globetrotterbestaan verder op diverse fronten zoals in Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema, Didier Laloy & Tuur Florizoone, en met Claron McFadden, maar werd ook tweemaal vader. Dit alles leverde stof op voor dertien nieuwe composities. Muzikaal vallen er geen opzichtige kenteringen te noteren. De combinatie van chromatische accordeon met contrabas en afwisselend basfluit, sopraan- en altsaxofoon zorgt nog steeds voor heel beeldrijk luistermateriaal. Dat Florizoone in het verleden muziek schreef voor onder meer de films ‘Aanrijding in Moscou’ en ‘Brasserie Romantiek’ is daar niet vreemd aan. Toch blijven de drie verrassen door de wijze waarop ze harmonie, melodie en onderliggende spanningsbogen telkens via een andere invalshoek tevoorschijn toveren.

Bij elke titel hoort een verhaal. Tijdens de optredens vertelt Florizoone met een kwinkslag maar ook met de nodige ernst over de achtergronden. Van ‘Zoom’ kan je echter ook ongeremd genieten door je eigen fantasie te gebruiken en zelf je cursiefje te verzinnen bij titels als ‘Welgezind’, ‘Happy Sam’, ‘Cherbourg’ of ‘Photographer’. We kunnen alvast verklappen dat deze laatste een verwijzing is naar de Belgische Magnum-fotograaf Harry Gruyaert van wie een uiterst felkleurig straattafereel de hoes siert. 

Door de visuele taal sluit ‘Zoom’ nauw aan bij het werk van (film)componisten als Nino Rota, Yann Tiersen en Eleni Karaindrou. Ook wel een aparte kijk op de ondraaglijke lichtheid van het muzikantenbestaan. Een meer dan aangenaam wederhoren met dit op en top Belgische trio, bestaande uit een Vlaming, een Waal en een Brusselaar.Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


Ugo


© Jazzenzo 2010