Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bowman Trio – Persistence

CD-RECENSIE 

Bowman Trio – Persistence
bezetting: Sami Nummela drums; Tomi Nikku trompet; Joonas
Tuuri contrabas
uitgebracht: 1 november 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 34’01
website: tominikku.com - joonastuuri.com - wejazz.fi 
door: Mathijs van den Berg
Het titelloze debuut van het Bowman Trio uit Helsinki was in 2016 het eerste album dat verscheen op het Finse We Jazz Records. Het betroffen live-opnames, gemaakt tijdens het We Jazz Festival waar de platenmaatschappij uit voortkwam. Inmiddels is We Jazz aan het uitgroeien tot een invloedrijk label met een neus voor nieuw Scandinavisch jazztalent.

Het Bowman Trio wil qua geluid aanhaken bij de ‘loft jazz’, die in de jaren zeventig in New York ontstond: intieme en melodieuze muziek, zonder opsmuk en vrij. Onlangs verscheen hun eerste studio-album: ‘Persistence’. Op dit album heeft het trio dezelfde sfeer weten te creëren als op hun debuut, dat in een klein café in Helsinki werd opgenomen. Waarschijnlijk ook omdat de techniek opnieuw in handen was van Juho Luukkainen.

Hun geluid, gevormd door trompet, contrabas en drums is onmiddellijk herkenbaar. De muziek klinkt direct, alsof ze bij je in de huiskamer staan. De band heeft een rauwe en droge sound, die tegelijk heel relaxed is. Er wordt uitgebreid ruimte genomen voor solo’s, zonder dat die zich te veel op de voorgrond dringen. Tomi Nummela, die bijna alle nummers schreef, is een stevige drummer, terwijl bassist Joonas Tuuri een subtiele en lenige speelstijl heeft. Trompettist Tomi Nikku heeft een luie, achteloze manier van spelen.

Op ‘Persistence’ klinkt de band gevarieerder dan op hun debuut, dat vooral midtempo is. Het nieuwe album bevat meer langzamere stukken en zelfs een ballad. Het geluid is minder compact, er is meer ruimte voor experiment. De muziek blijft overigens stevig verankerd in de jazztraditie. Af en toe hoor je zelfs een ouderwetse walking bass. 

De band zoekt soms wel erg nadrukkelijk de grenzen op en komt dan te nonchalant over, de trompet klinkt bij vlagen ronduit balorig. De verbanden zijn zo los dat de nummers bijna uiteenvallen. De muziek is dan eerder lamlendig dan bevrijdend. Maar muzikaal lef kun je dit trio in geen geval ontzeggen. Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010