Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mulo Francel & Chris Gall – Mythos

CD-RECENSIE 

Mulo Francel & Chris Gall – Mythos
bezetting: Mulo Francel sopraan- en altsaxofoon, klarinet, bas- en contrabasklarinet; Chris Gall piano
opgenomen: november 2018, februari en juli 2019
uitgebracht: 8 november 2019
label: GLM Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 67’32
website: mulofrancel.de - chrisgallmusic.com - glm.de
door: Mathijs van den Berg‘Mythos’, van blazer Mulo Francel en pianist Chris Gall is een conceptalbum. Het bevat volgens de luxe hoes ‘songs die geïnspireerd zijn door mensen, hun culturen en hun mythen. Door verhalen die ouder zijn dan maar een paar jaar of generaties.’ ‘De twee instrumenten gaan een esthetische dialoog aan.’

‘Mythos’ bevat inderdaad zeer verhalende muziek en elk stuk wordt bijzonder mooi uitgevoerd. Zowel Francel, die met Quadra Nuevo wereldmuziek maakt, als Gall heeft een brede muzikale smaak en dat is op dit album goed te merken. Naast eigen composities bevat het bewerkingen van klassieke stukken, bossanova en jazzstandards.

Galls spel is melodieus en licht. Naast vrije improvisaties zijn er invloeden van klassieke muziek en minimal music te horen. Francel heeft een rijke, sensuele toon. De instrumenten zijn prachtig op elkaar afgestemd en produceren een warm en vol geluid. Heel mooi hoe de musici elkaar beurtelings begeleiden, een ritmesectie wordt volstrekt niet gemist. De diverse blaasinstrumenten geven de nummers een eigen kleur. 

Het album begint met een hypnotiserend minimalistisch stuk dat een hommage is aan Radioheads Thom Yorke. Het melancholieke en tegelijkertijd hoopvolle geluid zet de toon voor het album. Op het volgende ‘Palinuro’ wordt op perfecte wijze een mediterrane sfeer opgeroepen. Heel sfeervol is ook het ruim tien minuten durende ‘Die 7 Weissen’. ‘Reality Swing’ zorgt daarna voor wat lucht.

De klassieke stukken, Bachs ‘Jesu bleibet meine Freude’ en Purcells ‘Dido’s Lament’ liggen wat voor de hand, maar door de juiste frasering weten de beide musici de clichés te omzeilen. Op de jazzstandards (‘East of the Sun’ en ‘Old Folks’) voelen zij zich echter hoorbaar het meest op hun gemak. Het zijn bijzonder mooie uitvoeringen. Het laatste betreft een live registratie.

Het concept heeft een gevarieerd en fraai album opgeleverd, dat opmerkelijk homogeen van toon en sfeer is. Voor liefhebbers van verzorgde, esthetische jazzmuziek. 
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

Yorke's Guitar


© Jazzenzo 2010