Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michael Moore Fragile Quartet imponeert met subtiele aanpak

CONCERTRECENSIE. Michael Moore Fragile Quartet, TivoliVredenburg, Utrecht, 18 januari 2020
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Altsaxofonist en klarinettist Michael Moore (1954) wordt wereldwijd geroemd om zijn bijzonder subtiele toon. Zijn muzikale oeuvre strekt zich uit van Amerikaanse roots muziek tot de impro van de Instant Composers Pool. De in Californië geboren blazer refereert niet alleen graag aan zijn muzikale wortels maar kan ook bij tijd en wijle behoorlijk dissonant uit de hoek komen.

  
Michael Moore Fragile Quartet met pianist Harmen Fraanje en slagwerker Gerry Hemingway, speelde in Utrecht werk van het recent verschenen album ‘Cretan Dialogues’.

Naarmate Moore ouder wordt, lijkt het wel of hij de scherpe kantjes steeds meer achter zich laat. Op altsaxofoon heeft hij een zacht en warm geluid, iets wat ook voor zijn klarinetspel geldt.

Cretan Dialogues
Tijdens de Europese tournee die Moore momenteel met zijn Fragile Quartet maakt, staat het repertoire van zijn recent verschenen album ‘Cretan Dialogues’ centraal. Naast de leider bestaat het kwartet uit pianist Harmen Fraanje, contrabassist Clemens van der Feen en de bekende drummer Gerry Hemingway, die al jarenlang in Zwitserland woont. Musici die net zoals Moore graag de zachte kant van de muziek benadrukken. Iets wat overigens niet wil zeggen dat de artistieke boodschap ook soft is, want op de meest onverwachte momenten komt er net die ‘verkeerde’ noot of een abrupte volumewisseling om de hoek kijken. 

  
Fraanje en contrabassist Clemens van der Feen, Michael Moore en zijn Fragile Quartet.

Verfijnd
Het concert beweegt zich voortdurend tussen intieme kamermuziek en vrije, soms licht agressieve, jazz. Drummer Hemingway is de opvolger van de inmiddels naar de Verenigde Staten verhuisde Michael Vatcher en pakt zijn taak met verve op. Vol inventiviteit licht hij de meest verfijnde kant van het slagwerk uit. Elke ritsel en tik wordt geladen met zeggingskracht. Contrabassist Van der Feen sluit hier naadloos op aan met zijn fraaie timing en volle geluid. Het pianospel van Fraanje ondersteunt feilloos de escapades van Moore. In zijn improvisaties weet hij als blazer fraai te variëren op song-achtige thema’s die eerder een soort voorzichtige schetsen vormen dan composities. 

Toonaangevend
Moore bouwt met zijn kwartet in vijf kwartier een bijzonder zorgvuldige set op, een optreden dat gelijktijdig boeit en ontspant: vier muzikale meesters die als geheel meer zijn dan de som der delen. Met hun subtiele aanpak openen ze nieuwe muzikale vergezichten. Het Michael Moore Fragile Quartet is niet alleen op cd maar ook live een van de meest toonaangevende jazzensembles van dit moment. 


© Jazzenzo 2010