Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Twee jonge pianisten met durf

2 CD-RECENSIES
door: Mathijs van den Berg

Pablo Held featuring Nelson Veras – Ascent
bezetting: Pablo Held piano; Robert Landfermann  contrabas; Jonas Burgwinkel  drums; Nelson Veras  gitaar. Gastbijdragen: Veronika Morscher  zang; Jeremy Viner  klarinet
opgenomen: 25 – 27 juni 2019
uitgebracht: 7 februari 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 46’53
website: pabloheld.com - editionrecords.com 


Het Britse Edition Records staat voor kwaliteit en weet de meest interessante artiesten aan zich te binden. Zowel van naam en faam, als relatief onbekend. Het Pablo Held Trio had al negen albums gemaakt voordat ze tekenden bij Edition, maar bestaat uit nog jonge musici. Pablo Held (1986) is een avontuurlijke pianist die graag samenwerkingsverbanden aangaat om nieuwe invalshoeken in zijn muziek te ontdekken. Zo treedt hij dit jaar op met het kwartet van saxofonist Jasper Blom in het kader van diens Polyphony-reeks.

Op zijn nieuwe album werkt het Pablo Held Trio samen met de gerenommeerde Braziliaanse jazzgitarist Nelson Veras. Improvisatie staat bij het trio voorop waarbij elk lid een volwaardige rol heeft. Veras blijkt perfect in dit concept te passen. Piano- en gitaarpartijen zijn haast onontwarbaar met elkaar verweven. Er wordt op hoog niveau geïmproviseerd. 

De stukken zijn avontuurlijk en grillig. De klankkleur staat steeds voorop. Op een enkele compositie zijn ijle zanglijnen en subtiele klarinetpartijen toegevoegd, die eveneens naadloos opgaan in het geheel. De snellere nummers zijn door de over elkaar tuimelende improvisaties behoorlijk rusteloos. Held cum suis willen het de luisteraar niet makkelijk maken. Alleen bij een bewerking van muziek van Rachmaninoff kun je even achterover leunen. Naast eigen composities bevat het album verder nog stukken van Mompou en Monk en Helds vader Peter. 

Pablo Held Trio treedt 2 april op in Bimhuis.Elliot Galvin – Live in Paris
bezetting: Elliot Galvin piano   
opgenomen: 9 mei 2018, Fondation Louis Vuitton, Parijs
uitgebracht: 24 januari 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 41’08
website: elliotgalvin.com 

Elliot Galvin (1991) ontpopt zich als een veelzijdig musicus. Bij Dinosaur, de elektrische band van trompettiste en echtgenote Laura Jurd, is zijn toetsenwerk op Fender Rhodes, synthesizer en hammondorgel heel bepalend voor het geluid. Met zijn pianotrio maakt hij akoestische rechttoe rechtaan muziek. En nu is er een live soloalbum dat uit zes volledig geïmproviseerde pianostukken bestaat.

Galvin liet zich hiervoor mede inspireren door de bijzondere omgeving waarin hij optrad: het futuristische gebouw van de Fondation Luis Vuitton in Parijs in het Bois de Boulogne. Deze creatie van de Amerikaanse architect Frank Gehry is opgebouwd uit twaalf op zeilen lijkende glazen elementen. De vrije vorm appelleert aan het spontane, improviserende karakter van jazzmuziek. Het glas bood de pianist bovendien uitzicht op mooie waterpartijen. 

Galvin speelt expressief en met veel overtuigingskracht. Hij is voortdurend op zoek naar het experiment. De muziek zit vol contrasten, dissonanten en effecten. Hij probeert duidelijk zijn omgeving te visualiseren. De stukken zijn helder en transparant. In ‘For J.S.’ zet hij Bach geheel naar eigen hand. Het klinkt allemaal wel wat statisch en afstandelijk. Maar het album wijst op durf en is alleen daarom al interessant.

Elliot Galvin treedt 7 maart op in Bimhuis. Na de pauze is er een optreden van Planet B van bassist Jasper Høiby (Phronesis). 


Pablo Held featuring Nelson Veras – Ascent
(inloggen Spotify noodzakelijk)
Elliot Galvin - Live in Paris
Pablo Held Trio feat. Nelson Veras 
Live at Riverside Studios, Keulen, Juni 2019
Elliot Galvin - Live in Paris
At Louis Vuitton Foundation, mei 2018


© Jazzenzo 2010