Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Emil Brandqvist Trio – Entering The Woods

CD-RECENSIE

Emil Brandqvist Trio – Entering The Woods
bezetting: Emil Brandqvist drums, percussie, glockenspiel, synthesizer; Tuomas A. Turunen vleugelpiano, harmonium, celesta, wurlitzer; Max Thornberg contrabas. Gastbijdragen: Lisa Långbacka accordeon; Martin Brandqvist fluit, basklarinet; Johan Asplund flugelhorn
uitgebracht: 28 februari 2020
label: Skip Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 54’54
website: emilbrandqvisttrio.comskiprecords.com
door: Mathijs van den Berg


Het Emil Brandqvist Trio is een van de meest romantische loten van de jazzfamilie. De hoes van hun nieuwe album ‘Entering The Woods’ ademt de sfeer van de muziek: een ranke paddenstoel die in het maanlicht oplicht tussen het groen. ‘Entering The Woods’ bevat dertien lyrische stukken met titels als ‘Butterflies’, The Clouds Are Clearing’ en ‘Raindrops’, waarin als vanouds de invloeden van klassieke muziek en folk doorklinken.

Nog meer dan voorheen ligt het accent op rustige, atmosferische nummers. De band heeft zijn eigen geluid verder ontwikkeld, al blijft de invloed van e.s.t.-drummer Magnus Öström op het spel van Emil Brandqvist hoorbaar. De composities zijn vanuit de melodie geschreven (Brandqvist componeert op de piano) en subtiel ingevuld met diverse klanken. Hierbij is gebruik gemaakt van verschillende gastbijdragen op onder meer fluit en flugelhorn. Alleen de accordeon van Lisa Långbacka op ‘The Woods’ geeft de muziek een heel andere sfeer. Haar bijdrage blijft overigens beperkt tot dit ene stuk.

De boventoon wordt gevoerd door het sprankelende, vederlichte pianowerk van Tuomas Turunen. Bas en drums dringen zich bijna nooit op de voorgrond. Max Thornbergs bas vormt de warme hartslag van de muziek met een paar mooie melodische lijnen. Drummer Brandqvist zorgt vaak met bekken en brushes voor de meest minimale ritmische ondersteuning. Op de uptempo nummers is zijn spel prominenter en laat hij gevarieerd drumwerk horen.

De band is heel trefzeker in het weergeven van beelden. ‘Crowded Apartment’ geeft door de hoekige beats goed de drukte weer die je wilt ontvluchten. Op ‘Butterflies’ zie je door de lichte en bonte pianoklanken als het ware de vlinders fladderen, terwijl je op ‘Downhill’ inderdaad naar beneden raast. Op de langzame composities lijken de musici met ingehouden adem te spelen om het opgeroepen beeld niet te verstoren, zoals op het melancholieke ‘Raindrops’. Wonderschoon. 
Beluister het nummer The Woods (inloggen Spotify noodzakelijk)
Beluister het nummer Raindrops


© Jazzenzo 2010