Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Yuri Honing Acoustic Quartet – Bluebeard

CD-RECENSIE 

Yuri Honing Acoustic Quartet – Bluebeard
bezetting: Yuri Honing tenorsaxofoon, Wofert Brederode piano,
Gulli Gudmundsson contrabas, Joost Lijbaart drums
opgenomen: juli 2018 en mei 2019, Wisseloord Studio’s, Hilversum
uitgebracht: maart 2020
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’58
website: challengerecords.com - yurihoning.com
door: Cyriel PluimakersYuri Honing is een van de meest belangrijke tenorsaxofonisten van de Nederlandse jazzscene. Internationaal maakte hij furore door zijn samenwerking met zwaargewichten als Pat Metheny, Charlie Haden, Paul Bley, Craig Taborn en Ibrahim Maalouf. In 2012 werd hem de Boy Edgar Prijs toegekend, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs.

Al geruime tijd leidt hij zijn akoestische kwartet met pianist Wolfert Brederode, contrabassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart. Na ‘Desire’ (2015) en ‘Goldbrun’ (2017), beiden met een Edison bekroond, verschijnt nu het nieuwe album ‘Bluebeard’. Een productie die aanvoelt als het derde deel van een trilogie. 

Sprookje
Geïnspireerd op het eeuwenoude Franse sprookje ‘Barbe Bleu’ koppelt Honing muziek aan poëzie. Een sfeer van dreiging en angst is vanaf de eerste noten voelbaar. Als luisteraar kijk je mee in het hoofd van Blauwbaard. Ondertussen leiden de musici je door zijn duistere catacomben, een oneindig doolhof met geheime melodieën in verborgen kamers. Wanneer Blauwbaard verraden wordt, explodeert de muziek bijna. Honing stelt de vragen: Wie is het slachtoffer hier? Is het zijn jonge vrouw die het geheime kamertje ontsluit of is het Blauwbaard zelf die zijn sleutels toevertrouwde aan zijn nieuwe vrouw?

Vrouwen
De hertog met de zeven echtgenotes staat symbool voor meer historische Europese figuren. Picasso bijvoorbeeld, die telkens vrouwen veroverde en liefhad, maar hen - als de liefde over was - vergeten achterliet: al deze fases inspireerden zijn kunst. De muziek van Honing ontvouwt zich geleidelijk via ‘Bluebeard Maze’, ‘A Room with a View’, ‘Narcissus’, ‘The Art of Losing Isn’t Hard to Master’, ‘She Walked in Beauty, Like the Night’ en ‘Bits of Paradise’. 

Een serie composities die aanvoelt als een suite en uitmondt in een sonnet van de eerste vrouwelijke Pulitzer Prize winnaar, Edna Millay, die een variatie vormt op dit sprookje. Honing draagt zelf het gedicht voor, maar zijn Engelse uitspraak is helaas nog wel voor verbetering vatbaar. Was het niet een goed idee geweest om dit door een native speaker, liefst een acteur, te laten doen? Temeer omdat dit sonnet de kern van het album vormt. 

Onbehaaglijkheid
Met de melancholieke compositie ‘Do Not Go Gentle into That Good Night’, oorspronkelijk de titel van een bekend gedicht van Dylan Thomas, sluit de cd af. Een stuk dat nog eenmaal die typerende onbehaaglijkheid oproept, die hoort bij het Blauwbaard sprookje. Het spel van het kwartet komt tot een echte climax, die voortijdig eindigt in een iets te ruwe fade. Een extra kanttekening bij een verder fraai verzorgde productie, met afbeeldingen van schilderijen van Honings partner Mariecke van der Linden. Met haar zal hij de komende tijd een expositie verzorgen in Museum De Fundatie in Zwolle.


Bluebeard Tour:
20-03: Bimhuis, Amsterdam
26-03: Catharinakapel, Harderwijk
27-03: CC het getouw, Mol - België
29-03: De Stoep, Spijkenisse 
04-04: Stichting Ab-Art, Abcoude
05-04: Cacaofabriek, Helmond
10-04: Blue note sessions, Eindhoven
11-04: Theater De Winsinghhof, Rhoden
17-04: Junushof, Wageningen
18-04: Stadsschouwburg, Haarlem
19-04: Tivoli, Utrecht
24-04: Cultuurfabriek, Roermond
08-05: Paradox, Tilburg
09-05: Lantaren Venster, Rotterdam
15-05: Jazzsociëteit, Wassenaar
29-05: Jazzfestival, Melbourne - Australië
31-05: Jazzfestival, Sydney - Australië
03-06: Erasmushuis, Jakarta - Indonesië
07-06: De Steenakker, Haps
14-06: Fundatie, Zwolle
29-11: Hot House, Leiden
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Yuri Honing Acoustic Quartet - Bluebeard Maze
Video gemaakt door Mariecke van der Linden


© Jazzenzo 2010