Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Blaer - Yellow

CD-RECENSIE 

Blaer - Yellow
bezetting: Maja Nydegger piano; Nils Fischer altsaxofoon, basklarinet; Claudio von Ark tenorsaxofoon; Simon Iten bas; Philippe Ducommun drums
opgenomen: mei 2019, Mazzive Sound Studio Bellmund
uitgebracht: februari 2020
label: Ronin Rhythm Productions
aantal stukken: 7
tijdsduur: 56’00
website: www.blaer.ch
door: Ron Holman


Blaer is een Zwitserse formatie die in 2012 is opgericht door Maya Nydegger, in Nederland bekend door haar deelname aan de Young Vip Tour als pianiste in een trio met Sanne Rambags en Kika Sprangers. Nydegger studeerde in Luzern en Kopenhagen en maakt ook deel uit van het bekende AKKU Quintet. 'Yellow' is het derde album van Blaer.

Bij het AKKU Quintet speelt de gitaar een dominante rol, bij Blaer zijn het de saxofoons die het groepsgeluid bepalen. In beide ensembles is Nydegger nadrukkelijk aanwezig met haar karakteristieke repeterende pianospel. Bij Blear, dat vooral haar band is, zijn het de herhalende akkoordprogressies die met klem in de composities van Nydegger verweven zijn. 

Het titelnummer opent met een constant terugkerend pianothema waar de alt- en tenorsaxofoon een subtiele melodie overheen spelen. Tergend langzaam komt het thema tot leven om uit te groeien tot de uiteindelijke compositie, volledig tot wasdom komend wanneer bas en drums worden toegevoegd. Een kenmerkende opbouw die voor veel nummers op 'Yellow' geldt.

De muziek klinkt kristalhelder en de contemplatieve en melancholieke soundscapes hebben veel zeggingskracht die bij de luisteraar ongetwijfeld allerlei filmbeelden zal oproepen. ECM is niet ver weg, maar Blaer wordt uitgebracht door Ronin Rhythm Productions, het label van zen- en funkpionier Nik Bärtsch. Wie van Bärtsch zijn muziek houdt, komt bij Blaer's ambient jazz zeker aan zijn trekken.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010