Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Christy Doran’s Sound Fountain - Lift the Bar

CD-RECENSIE 

Christy Doran’s Sound Fountain - Lift the Bar
bezetting: Christy Doran gitaar; Franco Fontanarrosa basgitaar; Lukas Mantel drums, percussie
opgenomen: mei 2019 Soundfarm Studios, Obernau, Luzern
uitgebracht: maart 2020
label: Between The Lines / Challenge Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 47’27
website: www.christydoran.ch - challengerecords.com
door: Ron HolmanChristy Doran komt oorspronkelijk uit Ierland en is opgegroeid in Zwitserland. In Luzern is hij ooit begonnen als docent gitaar, maar stortte zich uiteindelijk op een carrière als professioneel gitarist. Een beslissing die leidde tot talloze samenwerkingen in de wereld van de jazz en geïmproviseerde muziek, zoals  met Dom Um Romano, Ray Anderson, Trilok Gurtu, Jasper van ‘t Hof en Han Bennink.

Een van zijn huidige projecten is het trio Christy’s Sound Fountain met de Argentijnse basgitarist Franco Fontanarrosa en de Zwitserse drummer Lukas Mantel. De groep heeft inmiddels vier albums uitgebracht en ‘Lift The Bar’ is  daar het laatste creatieve bewijs van. Doran noemt saxofonist John Coltrane en gitarist Jimi Hendrix als zijn belangrijkste voorbeelden. Dat is ook te horen in zijn spel. In 1994 bracht hij het album 'Play The Music Of Jimi Hendrix' uit, waarop hij een volledig eigen draai aan de bekende nummers van de legendarische gitarist geeft.

Met het power-trio Christy Doran’s Sound Fountain gaat het er net zo avontuurlijk en eigenzinnig aan toe. Omdat slechts bas, drums en gitaar de aangewezen instrumenten zijn, is er veel ruimte in de structuur  van de muziek. Met drukke drumpassages slaat Lucas Mantel in het titelnummer ‘Lift the Bar’ alle gaten dicht. Doran gebruikt een hele lichte distortion op zijn gitaar en doet door de oosters aandoende melodieën soms denken aan meestergitarist John Mclaughlin. Franco Fontanarrosa heeft een vet basgeluid en zorgt voor de funky touch aan het geheel.

Niet dat de muziek onder de noemer ‘funk’ kan worden geplaatst. Daar is het te eigengereid en te experimenteel voor. Bassist Fontanarrosa werkte eerder samen met gitarist David Fiuczynski. Invloeden uit diens muziek zijn terug te horen op dit album.Hopelijk is de band in de nabije toekomst een keer in Nederland te zien. Er staat een promotietour gepland in mei, maar dan wordt alleen Zürich, Luzern en Noord-Italië aangedaan. Met de huidige corona-perikelen is het nog maar de vraag of die doorgaat. Nu moeten we het alleen met dit album en hun vorige werk doen. Dat is geen straf.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Lift the Bar (live)


© Jazzenzo 2010