Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tonbruket – Masters of Fog

CD-RECENSIE 

Tonbruket – Masters of Fog
bezetting: Dan Berglund contrabas, elektrische bas; Johan Lindström gitaren, pedal steelguitar, keyboard; Martin Hederos piano, synthesizers, viool; Andreas Werliin drums, percussie, radio. Gastbijdrage van Kvarts: Alva Press en Matilda Norlöv viool; Anna Rubinsztein altviool; Erik Elvkull cello
uitgebracht: 27 september 2019
label: ACT Music
aantal stukken: 11
tijdsduur: 45’27
website: www.actmusic.com
door: Mathijs van den Berg


Na het vaak gememoreerde noodlottige einde van supergroep e.s.t. begon bassist Dan Berglund samen met gitarist Johan Lindström, toetsenist Martin Hederos en drummer Andreas Werliin de band Tonbruket, Zweeds voor ‘geluidsfabriek’. Hiermee gooide hij het muzikaal over een andere boeg. Tonbruket maakt een mengeling van jazz, psychedelische rock en folk en bestaat alweer tien jaar. ‘Masters of Fog’ is hun zesde album.

Een betere titel hadden ze niet kunnen kiezen. Er hangt een voortdurende nevel over de muziek. Het geluid van Berglund, die ook de elektrische bas bespeelt, is zoals altijd vet en ook Werliin heeft een krachtige manier van spelen. Boven deze beat worden muzikale tapijten geweven door gitaar, synthesizer en viool. Toch heeft elk nummer een geheel eigen karakter. Elektronische effecten, die altijd afgewogen zijn, maken de muziek extra suggestief. 

Het titelstuk heeft een loom ritme en kent een bijzonder spannende, spookachtige sfeer. Synthesizerklanken doemen op en worden uiteengetrokken als mistflarden. Lindström speelt op pedal steel guitar breed uitwaaierende partijen. Op het daaropvolgende ‘AM/FM’ hoor je de radiogolven. De gitaarpartij is ditmaal stevig en wordt nog eens versterkt door de viool. Het geluid doet hier sterk psychedelisch aan.

Op ‘The Enders’, een gevoelig stuk met een prachtige pianomelodie, en ‘Enter The Amazonas’ zorgen de etherische klanken van strijkkwartet Kvarts voor extra dramatiek. Voorafgaand aan het laatste nummer hoor je een deur knarsend opengaan. De composities, die soms vrij kort zijn, gaan naadloos in elkaar over, waarna je weer een andere sfeer krijgt voorgeschoteld. Vooral gitarist Lindström laat zich van verschillende kanten zien, van surfrock tot heavy metal. 

Een van de meest opvallende composities is het ruim zeven minuten durende ‘The Barn’ met een ritmische akoestische gitaar en klaaglijke viool. Een desolaat stuk dat zo uit de catalogus van The Cure had kunnen komen. Zo schakelt Tonbruket als vanouds steeds tussen subtiel en meer uitgesproken, waartussen ze op dit album meer dan ooit het evenwicht hebben gevonden. 
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Masters of Fog


© Jazzenzo 2010