Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Petitie behoud Brabantse cultuur al ruim 12.000 keer ondertekend

14 mei - Het besluit van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten om Cultuur voortaan te scharen onder Vrije Tijd en subsidies in vier jaar tijd tot praktisch nul te reduceren, is bij cultureel Brabant ingeslagen als een bom. Een petitie hiertegen is in een paar dagen tijd ruim twaalfduizend keer ondertekend.Het clichébeeld van de nieuwe Brabantse coalitie aangaande cultuur.Nieuwe normaal
Het nieuwe college bestaande uit VVD, CDA, Lokaal Brabant en Forum voor Democratie (FvD) wordt vrijdag geïnstalleerd. Met name VVD en handlanger FvD zijn fel gekant tegen cultuursubsidies. De cultuurgedeputeerde wordt afgeschaft en in plaats daarvan valt Cultuur nu onder de noemer Vrije Tijd, een portefeuille van Lokaal Brabant. Belangrijkste boodschap: provinciale cultuursubsidies worden de komende vier jaar stelselmatig afgebouwd als onderdeel van 'het nieuwe normaal', verwijzend naar de samenleving ná de coronacrisis.

Onder meer musea, podia, festivals en culturele gezelschappen worden door de nieuwe coalitie naar de rand van de afgrond gedreven. Het belang van cultuur voor de samenleving wordt volledig genegeerd. De Vereniging Kunst van Brabant komt middels een petitie hiertegen in actie.

Correctief Referendum
Op initiatief van FvD is in het nieuwe coalitieakkoord een correctief referendum opgenomen. Dat betekent dat de Brabanders de provincie na een genomen besluit kunnen terugfluiten. De uitkomst is bindend, zo is vastgelegd. De ontstaansgeschiedenis van FvD heeft wortels in het Oekraïnereferendum, waarin de bevolking werd geraadpleegd over een verdrag tussen de EU en Oekraïne.

Of De Vereniging Kunst van Brabant gebruik gaat maken van het correctief referendum is nog niet bekend.Lees ook:


© Jazzenzo 2010