Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kurt Elling – Secrets Are The Best Stories

CD-RECENSIE 

Kurt Elling – Secrets Are The Best Stories
bezetting: Kurt Elling stem; Danilo Pérez piano, Fender Rhodes; Clark Sommers contrabas; Jonathan Blake drums; Rogério Boccato en Román Díaz percussie; Chico Pinheiro gitaar; Miguel Zenón altsaxofoon
uitgebracht: 3 april 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 53’36
website: kurtelling.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De Amerikaanse zanger Kurt Elling weet altijd weer de beste namen te strikken. Op ‘The Questions’ (2018) waren dat onder meer saxofonist Branford Marsalis en drummer Jeff Watts. De belangrijkste naam op zijn nieuwe plaat ‘Secrets Are The Best Stories’ is pianist Danilo Pérez, vooral bekend van zijn samenwerking met Wayne Shorter. Behalve zijn sprankelende pianospel draagt Pérez ook een aantal composities bij. Verder horen we onder meer Jonathan Blake op drums en de vermaarde percussionisten Rogerio Boccato en Román Díaz. De composities die Elling van teksten voorzag zijn van onder andere Wayne Shorter, Django Bates en (net als op ‘The Questions’) Jaco Pastorius.

Elling kan met zijn geweldige timing en wendbare stem composities volledig naar zijn hand zetten. Op dit nieuwe album weet hij opnieuw veel diepgang te bereiken. Op Pastorius’ ‘The Fanfold Hawk’, doet hij dit alleen met de ondersteunende bas van zijn vaste bassist Clark Sommers. Zijn bariton heeft op zich al voldoende kleur. Op de volgende nummers meandert Ellings stem moeiteloos door de dromerige decors die de verschillende muzikanten op bijzonder fraaie wijze schilderen. Alle composities gaan in een flow in elkaar over, wat de schoonheidservaring nog vergroot.

De muziek heeft door de gekozen composities en gastmuzikanten een sterk Latijns-Amerikaanse karakter. ‘Esperanto’, een compositie van Vince Mendoza, wordt gesierd door gloedvolle gitaarpartijen van de Braziliaan Chico Pinheiro. Bijzonder sfeervol is het Spaans gezongen ‘Ruba de Nuba’ van Silvio Rodríguez. Het meest opvallende stuk van de plaat is het lange en intense ‘Beloved’, met een sterk optreden van de Puerto Ricaanse saxofonist Miguel Zinón, die de melancholieke stemming prachtig versterkt.

Net als op ‘The Questions’ zijn de teksten op ‘Secrets Are The Best Stories’ zeer politiek geladen. Ditmaal windt Elling zich vooral op over mensenrechten, immigratie en klimaatverandering. Op ‘Song Of The Rio Grande’, opgedragen aan de El Salvadoriaanse vluchtelingen Oscar Martinez-Ramirez en zijn dochter Valeria, die bij hun poging de VS te bereiken verdronken, richt Elling zich direct tot zijn vaderland: ‘America, you have lost your heart, America, you have lost your mind’. Andere composities zijn gewijd aan de dichters Franz Wright en Robert Bly en aan schrijver en Nobelprijswinnaar Toni Morrison. Het is jammer dat de songteksten niet bijgeleverd zijn, waardoor je ze beter had kunnen volgen. 

De teksten worden soms half parlando voorgedragen. Af en toe is er via een overdub een extra stemlaag aan toegevoegd. Op ‘Esperanto’ hoor je een scat, een van Ellings specialiteiten. De songs zijn stuk voor stuk bijzonder avontuurlijk, vol spanningsbogen, en sterk emotioneel geladen en vragen daarom het nodige van de luisteraar. ‘Secrets Are The Best Stories’ is een plaat waar een raadselachtige bekoring vanuit gaat en die je langzaam moet veroveren. 
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Kurt Elling en Danilo Pérez; Secrets Are The Best Stories


© Jazzenzo 2010