Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Francesco Cataldo - Giulia

CD-RECENSIE

Francesco Cataldo - Giulia
bezetting: Francesco Cataldo gitaar, piano; Marc Copland piano, Adam Nussbaum drums; Pietro Leveratto contrabas
opgenomen: augustus 2019, Forward Studios, Grottaferrata,Italië
uitgebracht: februari 2020
label: Alfa Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’30
website: francescocataldo.eu - alfamusic.com
door: Georges Tonla BriquetAcht jaar na zijn debuut ‘Spaces’ (opgenomen in New York met Scott Colley, Clarence Penn, Erik Friedlander, Salavatore Bonafede en David Binney) blijft de Italiaanse gitarist Francesco Cataldo een ambassadeur van de mediterrane cool. Verfijnde verweving van harmonie en melodie zijn daarbij de typische hoofdkenmerken. Zelfs het azzurro van de hoes is er nog steeds.

Wat wel veranderde of alleszins afgezwakt werd, is de nerveuze ondertoon van de grootstad. Deze ruimt plaats voor meer klare en open melodielijnen. Niet dat deze er toen nog niet waren maar ze worden nu uitgediept en uitvergroot. Dat de poëtische zeggingskracht hierdoor overweegt, hoeft dan ook geen betoog. 

Toch bevatten de tien kronieken genoeg onderliggende spanningsbogen en vervlakt het geheel niet in een toeristische clip, integendeel. Cataldo bewijst dat hij als componist weet hoe je bijvoorbeeld moet werken met kleine contrasten en schakeringen. Schemerlicht tegenover een blakende zon, ochtendgloed tegenover zonsondergang, hij kan het allemaal heel kleurrijk uitbeelden in zijn muziek. Dat pianist Marc Copland (John Abercrombie, Gary Peacock), contrabassist Pietro Leveratto (Enrico Rava) en drummer Adam Nussbaum (Dave Liebman, Carla Bley) al even grote impressionisten zijn, helpt natuurlijk.

Hadden we al vermeld dat de muziek van Cataldo heel filmisch klinkt? Niet expliciet maar net als in Italiaanse gerechten waar een snuifje basilicum of een vleugje oregano het verschil maken, integreert de gitarist overal kleine wendingen en versieringen. Titels als ‘Levante’, ‘Two Colours’, ‘Waltz For Two’ en ‘Giulia’ (opgedragen aan zijn dochter) lichten telkens een kleine tip van de sluier. Dat Cataldo hoofdzakelijk op akoestische gitaar speelt, is eveneens bepalend voor de hele atmosfeer. 

Voor wie recent ook Marc Coplands ‘And I Love Her’ in zijn hart droeg.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
I Tuoi Colori


© Jazzenzo 2010