Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jeroen van Vliet Moon Trio - Monochromes

CD-RECENSIE 

Jeroen van Vliet Moon Trio - Monochromes
bezetting: Jeroen van Vliet piano, elektronica; Cord Heineking contrabas, elektronica; Mark Schilders drums, analoge effecten
opgenomen: november 2019, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: 1 mei, 2020
label: eigen beheer/Dutch Performing Arts Fund
aantal stukken: 13  
tijdsduur: 56’43
website: www.jeroenvanvliet.com
door: Erno ElsingaPianist Jeroen van Vliet (1965) oogst bewondering vanwege zijn lyrische spel dat gevormd wordt door een bijzondere timing, toucher en intonatie. Doordachte klanken in verschillende lagen die sfeervol of groovend tot wasdom komen. Verbonden aan uiteenlopende projecten verschijnt met regelmaat eigen werk zoals het in mei uitgebrachte ‘Monochromes’, het tweede album van Moon Trio met Cord Heineking op contrabas en drummer Mark Schilders.

Evenals op het debuutalbum ‘Earth-Time’ speelt elektronica een prominente rol. Van Vliet wil de ruimtelijkheid in zijn spel verder verbreden maar ook de bron van het geluid – de piano –  behouden. Een zoektocht naar mogelijkheden die op het debuut voorzichtig werd ingezet en op ‘Monochromes’ een meer experimenteel karakter krijgt.

Het album opent met een improvisatie, een van de vier die het album bevat. Flarden piano, verstilde experimentele klanken, een dolende bas en drums. Van de overige composities nam Van Vliet verreweg de meeste voor zijn rekening. Open stukken waarin het trio indachtig de albumtitel ‘eenkleurige’ gedachten de vrije loop geeft in een aaneensluitende sfeer. De ruimtelijkheid wordt benadrukt door een elektronica-nevel die traag over het muzikale landschap trekt.

Daarnaast bevat ‘Monochromes’ meer door melodie omlijste werken zoals het mysterieuze ‘Safar’, het verhalende ‘Ponder’, het groovende ‘Traffic’ of het tragische ‘Reminiscence’.

‘Monochromes’ is een album waarvan de samenhang zich langzaam ontrolt. Een organisch bouwsel van dicht bij elkaar liggende stemmingen, melancholisch en vervreemdend. Hoe vaker je het beluistert, hoe meer  je er door gegrepen wordt.
Jeroen van Vliet Moon Trio presenteerde Monochromes
op 1 mei via een livestream vanuit Paradox in Tilburg.


© Jazzenzo 2010