Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

I Compani 35 – Fellini 100

CD-RECENSIE 

I Compani 35 – Fellini 100
bezetting: Peter Freijsen en Serena Jansen zang, Paul Vlieks trompet, Arjen Reeser trombone, Bo van de Graaf saxofoons, Frank Nielander tenorsaxofoon, Inga Rothammel baritonsaxofoon, Friedmar Hitzer en Aili Deiwiks viool, Saskia Meijs altviool, Gert Wantenaar accordeon, Leo Bouwmeester Guus Janssen en Kees Molhoek piano en keyboard, Carel van Rijn basgitaar, Arjen Gorter contrabas, Rob Verdurmen en Thomas Jaspers drums
opgenomen: 19 januari 2020, LUX Nijmegen
uitgebracht: mei 2020
label: idisc
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66’01
website: www.icompani.nl
door: Cyriel Pluimakers


Inmiddels is het een eeuw geleden dat Federico Fellini (1920-1993) werd geboren, misschien wel de grootste filmregisseur die Italië ooit gekend heeft. Een cineast die niet alleen overvloedig aandacht besteedde aan de beeldende kant, maar ook aan de muziek van zijn films. Samen met componist Nino Rota (1911-1979) vormde hij een soort twee-eenheid die zorgde voor onvergetelijke artistieke ervaringen. De aankondiging van een nieuwe productie, betekende dat de harten van de toeschouwers wereldwijd al bij voorbaat harder gingen kloppen.

Nieuw leven
De Nijmegenaar Bo van de Graaf spant zich al decennialang in om het oeuvre van Fellini en Rota nieuw leven in te blazen. Zijn ensemble I Compani bestaat inmiddels 35 jaar en deze nieuwe uitgave staat er in het teken van. Oude successen krijgen een nieuw jasje en nieuwe stukken zien het levenslicht. Een krachtige uitvoering krijgt Rota’s fameuze ‘Otto e Mezzo’ suite en het romantische ‘Milano e Nadia’ vormt een schitterende opener. Heerlijk is ‘Il Bidone’ in een arrangement van Leo Bouwmeester. De vierdelige suite ‘Maar Nooit Vergeten’ componeerde De Graaf ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van drukkerij SSN, uitgeverij SUN en boekwinkel De Oude Mol. 

Breuker
Het groepsgeluid van I Compani refereert meer dan eens aan het rommelige en onacademische geluid van het legendarische Willem Breuker Kollektief, met een hoofdrol voor de rauwe saxofoon van de leider. Nieuw in het repertoire zijn Mischa Mengelbergs ‘De Sprong o Romantiek der Hazen’ en ‘JoJo Jive’ van Guus Janssen. Composities die kunnen rekenen op aanstekelijke en speelse uitvoeringen. Wordt het niet tijd dat Van de Graaf zijn focus ook eens gaat richten op de muziek van Willem Breuker (1944-2010), jarenlang internationaal het uithangbord van de Nederlandse impro? Muziek die tegenwoordig nauwelijks meer te horen is en beslist een beter lot verdient.

Pluim
Een pluim verdient ook het artwork van het album, met schitterende concertfotografie van Olga Beumer en een afbeelding van een lekkere pan pasta, waar de cd als een deksel op past. Een prachtvondst, die letterlijk de bekende uitspraak van Fellini onderschrijft: “Het leven is een combinatie van magie en pasta!”Promo.


© Jazzenzo 2010