Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Reijseger, Fraanje, Sylla – We Were There

CD-RECENSIE 

Reijseger, Fraanje, Sylla – We Were There
bezetting: Ernst Reijseger cello; Harmen Fraanje piano; Mola Sylla zang, percussie (xalam, m’bira)
opgenomen: 2020
uitgebracht: 4 juli, 2020
label: Just Listen Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 56’29
website: reijsegerfraanjesylla.com - justlisten-records.com
door: Erno ElsingaKlassiek, wereldmuziek en improvisatie verstrengelen zich in meditatieve en spirituele klanken. Pianist Harmen Fraanje, cellist Ernst Reijseger en zanger en percussionist Mola Sylla verstaan de kunst de luisteraar naar een andere, onbekende wereld te tillen waar avontuur een bevrijding is. Op hun derde album ‘We Were There’, uitgebracht door Just Listen Records, is dat niet anders.

De ruimte die automatisch ontstaat door de minimale akoestische bezetting wordt door het trio ongemoeid gelaten. Natuurlijk duiken Fraanje en Reijseger in die aanlokkelijke zee van vrijheid, uiterst genuanceerd en bedachtzaam, waardoor het rustieke muzikale landschap glooit, louter omgeven door het mystieke stemgeluid van Sylla en percussieve accenten.

Fraanje’s toon is luchtig en optimistisch; melodieën vinden dromerig en improviserend hun weg. Reijseger’s cello schuurt, soleert en verbindt als basinstrument. Sylla’s stem en Senegalese teksten zijn ondoorgrondelijk en toch is de emotie voelbaar. Zelfs een bluesje aan de hand van snaarinstrument de xalam doemt op. 

‘We Were There’ is een boeiend klankspel van avonturiers. Een harmonieuze drie-eenheid die op wonderlijke wijze Afrikaanse en westerse muziek samenbrengt. Elk stuk wordt opnieuw vanuit de klei opgetrokken en mondt uit in een integere muzikale ontmoeting, indringend en diepgaand. Een prachtplaat!We Were There


© Jazzenzo 2010