Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Juraj Stanik – Inside Out

CD-RECENSIE 

Juraj Stanik – Inside Out
bezetting: Juraj Stank piano, Frans van der Hoeven contrabas, Roberto Pistolesi drums
opgenomen: 2 en 3 november 2019, MCO Hilversum
uitgebracht: mei 2020
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 35’01
website: jurajstanik.com - challengerecords.com
door: Cyriel PluimakersJuraj Stanik (1969) is een van de beste Nederlandse jazzpianisten. Hij slaagde cum laude voor het Koninklijk Conservatorium, was finalist van het Wessel Ilcken Concours en won met het kwintet Five Up High de Leverkusen Jazz Award. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat zijn voorkeur bij bebop en aanverwante stijlen ligt. Staniks nieuwste productie is opgedragen aan Rob Madna (1931-2003), een pianist en arrangeur die ook over onze grenzen op grote waardering kon rekenen. Zo vroeg trompettist Thad Jones hem ooit om mee te spelen met het wereldberoemde Thad Jones /Mel Lewis Orchestra, waarvoor Madna ook een aantal arrangementen mocht schrijven.

Aanstekelijk
Samen met contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Roberto Pistolesi vormt Stanik een buitengewoon hecht trio dat vanaf de eerste noot stevig van start gaat met zijn eigen compositie ‘Moving Forward’. Contrasterend en lyrisch van karakter is het van Kenny Wheeler afkomstige ‘Onmo’. Een hoogtepunt vormt de uitgesponnen uitvoering van Mal Waldron’s klassieker ‘Soul Eyes’. Dat hij aanstekelijk kan componeren bewijst Stanik achtereenvolgens met het pittige ‘Second Line’, het groovende ‘Early Bee’ en de ballad “I Sing This Song For You’, een soort drieluik.

Zuinig
Ook een overbekende standard als Gershwin’s ‘Who Cares’ kan rekenen op een geïnspireerde uitvoering. Dat de productie eindigt met Madna’s prachtige ‘Inside Out’, tevens het titelnummer, mag zeker een geslaagde keuze genoemd worden. Helaas duurt het totale album maar 35 minuten, een tijdsduur die beslist aan de zuinige kant is. Wat is hier de reden van? Was de studiotijd soms op? Met zijn uitzonderlijke repertoirekennis zou het voor Stanik geen enkel probleem moeten zijn geweest om nog een aantal stukken toe te voegen. De enige misser aan een verder perfecte productie, die een geslaagd hommage vormt aan een groot musicus, die de vaderlandse jazz op internationaal niveau heeft gebracht. 
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010