Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Subsidie voor Bimhuis, niet voor Jazz International Rotterdam

22 jun - Als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt, krijgt Bimhuis de komende vier jaar een gemeentelijke subsidie van 1.3 miljoen euro. En als het aan de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur ligt, krijgt Jazz International Rotterdam de komende vier jaar geen gemeentelijke subsidie meer.Kenny Garrett in 2014 in een vol Bimhuis spelend tussen het publiek. Foto © Ron Beenen
.


Amsterdam

Voor het noodlijdende Bimhuis, dat voor een groot deel afhankelijk is van de kaartverkoop maar de afgelopen vier maanden gesloten was vanwege de coronamaatregelen, is de subsidie een welkome opsteker. Het hoofdstedelijk jazzpodium kan zelfs 240-duizend euro meer subsidie tegemoet zien dan in de voorafgaande periode. 

De Kunstraad meent dat Bimhuis een begrip is in de (internationale) jazzwereld dat zowel ruimte biedt aan gevestigde namen als aan vernieuwende, veelal geïmproviseerde muziek van vandaag. Wel moet de gemiddelde zaalbezetting omhoog, van gemiddeld 63% in 2019 naar 70% in de toekomst, aldus de Kunstraad. 

Rotterdam
In Rotterdam staan de zaken er heel anders voor. Daar is De Raad voor Kunst en Cultuur niet overtuigd van de meerwaarde van Jazz International Rotterdam - dat onder meer in Lantaren Venster programmeert - voor de stad. De Raad ziet meer in jazzpodium Bird dat - als het aan hen is - een subsidie van 2.5 ton tegemoet mag zien, vijftigduizend meer dan nu. Ook North Sea Round Town mag op een ton subsidie rekenen.

Jazz International heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd en dient een protest in bij de Rotterdamse gemeenteraad en wethouder van Cultuur. "Jazz International heeft een aanvraag ingediend om talent in de Rotterdamse jazzscene te ontwikkelen. De Raad heeft ons echter beoordeeld als een concertorganiserende en programmerende instelling”, aldus Jazz International.

Beide gemeenteraden beoordelen de adviezen aan het eind van het jaar.


© Jazzenzo 2010