Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

November Music 2020 legt focus op Nederland

10 jul - Enkele buitenlandse toppers uitgezonderd, legt November Music bij de komende editie noodgedwongen de focus op Nederlandse acts. Ruim tachtig concerten staan op het voorlopige programma dat van 6 tot en met 15 november plaatsvindt in 's Hertogenbosch.Brad Mehldau is met twee soloconcerten present op November Music. Foto © Liesbeth Keder.Uitdaging

Het zijn uitdagende tijden voor festivalprogrammeurs. Door de wereldwijde reisbeperkingen is een uitgebreide internationale programmering uitgesloten. Bovendien is het afwachten hoe Nederland en de wereld er over een paar maanden voorstaat: zijn volle zalen weer mogelijk of tuimelen we weer in vergaande maatregelen ten einde het coronavirus in te dammen. 

Hoe dan ook is afwachten geen optie. Het festival voor avontuurlijke muziekliefhebbers op het gebied van jazz, wereldmuziek, klassiek, muziektheater, installaties en overige genres staat met de bekendmaking van een eerste reeks namen alvast in de steigers.

Internationaal
In het Jheronimus Bosch Art Center geeft pianist Brad Mehldau soloconcerten op 9 en 10 november. Bijzonder is de komst van de Amerikaanse componist en minimal music legende Terry Riley (85) die met zijn zoon, gitarist Gyan Riley, een concert geeft in de Verkadefabriek (11 november). Daarnaast is trompettist Dave Douglas (solo) van de partij met het programma 'Secular Palms', geïnspireerd op het schilderwerk 'Het Lam Gods' van Jan van Eyck. Gitarist Julian Lage treedt op met zijn trio en het Duitse topensemble Musikfabrik brengt in grote bezetting twee wereldpremières. De Finse componiste Kaija Saariaho is dit jaar festivalcomponist.Minimal music legende Terry Riley met zoon Gyan.
Foto © Dmitrijaus Matvejevo.Nederland

Aangevuld met de Finse zangeres Aino Peltomaa en violist Nils Økland brengt Harmen Fraanje Trio werk uit zijn nieuwste project 'And Out of the Wilderness the Songbird Sang'. Kika Sprangers speelt met ensemble Pynarello de suite 'No Man's Land' en het ensemble Ikarai (jazz, klassiek, impro) treedt op met zangeres Sanne Rambags.

Andere namen op het voorlopige affiche zijn onder meer Bram Stadhouders, Playground met Dominique Vleeshouwers, Eefje de Visser, Nora Mulder, Morris Kliphuis met Lucky Fonz III, Jacob TV, Isfar Sarabski Quartet, Philipp Rütggers & Andy Sheppard, Reinier Baas Trio met ud-virtuoos Yurdal Tokcan, Oene van Geel, David Kweksilber en Ragazze Quartet met Claron McFadden.

Bosch Requiem
De traditionele Bosch Requiem wordt dit jaar uitgevoerd door de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh geflankeerd door Cappella Pratensis en New European Ensemble onder leiding van Lodewijk van der Ree met zang van Helena Rasker (6 november, Jheronimus Bosch Art Center).

De kaartverkoop voor November Music start op 3 september.


© Jazzenzo 2010