Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paul van Kemenade & Budha Building – Russian Roads

CD-RECENSIE 

Paul van Kemenade & Budha Building – Russian Roads
bezetting: Paul van Kemenade altsaxofoon; Hans Timmermans elektronica
opgenomen: 11 december 2019, Tafelbergstudio, Tilburg
uitgebracht: mei 2020
label: Kemo
aantal stukken: 5
tijdsduur: 36’27
website: paulvankemenade.com - budhabuilding.com
door: Erno ElsingaAltsaxofonist Paul van Kemenade toerde door de jaren heen in verschillende bezettingen door Rusland. Eind vorig jaar trok hij die kant op met Hans Timmermans, ook wel Budha Building genaamd, een bespeler van elektronische muziekinstrumenten. De cd ‘Russian Roads’ is het gevolg, met titels die verwijzen naar de plaatsnamen waar het duo zoal optrad.

Elektronica infiltreerde in Van Kemenade’s muziek voor het eerst op ‘Daytime Sketches’, een fenomenaal album met drumster Maria Portugal en toetsenist Jasper van ‘t Hof dat uitkwam in 2017, het jaar van het veertigjarig muzikantenjubileum van de altist. Met Timmermans nam Van Kemenade een jaar later de EP ‘Disturbed’ op, de voorloper van ‘Russian Roads’.

Het album is een exposé van Van Kemenade’s improvisatietalenten. De elektronische basis van repeterende klanken en soundscapes is weliswaar niet hemelbestormend maar vormt daarentegen de perfecte gelegenheid voor Van Kemenade om helemaal los te gaan in toon en dynamiek. Weergaloos is de wijze waarop de altist zijn instrument laat kreunen en scheuren, laat bedaren om vervolgens opnieuw genadeloos toe te slaan. De improvisaties zijn intens en doordringend en roepen vergelijkingen op met de befaamde soloalbums van multisaxofonist Colin Stetson.

‘Russian Roads’ is het summum voor Van Kemenade-liefhebbers. De composities zonder terugkerende thema’s zijn een aaneenschakeling van krachtige lyrische solo’s die je tot op het bot opslurpen. Onnavolgbaar.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Koers


© Jazzenzo 2010