Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

John Scofield – Swallow Tales

CD-RECENSIE 

John Scofield – Swallow Tales
bezetting: John Scofield gitaar, Steve Swallow bas, Bill Stewart drums
opgenomen: maart 2019, The James L. Dolan Recording Studio, NYU Steinhart, NY
uitgebracht: juni 2020
label: ECM
aantal stukken: 8
tijdsduur: 53’22
website: johnscofield.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


Het hoeft geen betoog dat de Amerikaan John Scofield een van de meest invloedrijke gitaristen van de afgelopen decennia is. Zijn geluid en licks worden wereldwijd geïmiteerd en vormen basisoefeningen voor menige conservatoriumstudent. Wat is nu het geheim van ‘Sco’? Dat is dat typische licht bluesy geluid, die subtiele timing en dat merkwaardige net iets achter de beat aanhangen. Deze onweerstaanbare mix maakt hem tot een van de meest geliefde jazzgitaristen, een statuur die bijna vergelijkbaar is met die van Joe Pass, Wes Montgomery en Charlie Christian.

Klassiekers
Op zijn nieuwste album, uitgebracht door het Duitse ECM, horen we de grootmeester in topvorm. Centraal staan de composities van bassist Steve Swallow, stukken die hij voor het eerst speelde tijdens zijn opleiding aan het Berklee conservatorium. Een periode waarin onder meer vibrafonist Gary Burton en Swallow er doceerden. Het betreft klassiekers als ‘She Was Young’, ‘Falling Grace’, ‘Awful Coffee’, ‘Hullo Bolinas’ en ‘Radio’. De thema’s vormen het basismateriaal waarop hij uitgebreid voor het voetlicht komt, begeleid door Swallow en drummer Bill Stewart. Een ritmetandem dat voelt als een soepel swingend organisme: een echte twee-eenheid. Je merkt waar veertig jaar ervaring als topgitarist toe kan leiden als je maar met de juiste musici speelt.

Weldadig
Het resultaat is een weldadig klinkende productie, die van de eerste minuut tot de laatste seconde aanvoelt als een warm bad voor de echte jazzliefhebber. Scofield laat zijn gitaar uitvoerig spreken, zoals alleen hij dat kan: met dat licht plagende geluid en die trage en ingehouden timing. De prachtige baslijnen van Swallow en het aanstekelijke slagwerk van Stewart vormen vervolgens het solide fundament van een van de mooiste gitaaralbums van de afgelopen jaren. Het is duidelijk dat ‘Sco’ bij ECM de vrije hand gekregen heeft en dat het artistieke resultaat uitzonderlijk is: het zou zomaar kunnen zijn dat ‘Swallow Tales’ een van de meest iconische platen wordt van dit nieuwe decennium. Ook verkrijgbaar op ouderwets en nostalgisch vinyl!
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010