Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Guillermo Celano Quartet – Fiction and Reality

CD-RECENSIE 

Guillermo Celano Quartet – Fiction and Reality
bezetting: Guillermo Celano gitaar; Folkert Oosterbeek piano; Clemens van der Feen contrabas; Flin van Hemmen drums
opgenomen: november 2019, Tracking Room, Amsterdam
uitgebracht: maart 2020
label: TryTone
aantal stukken: 8
tijdsduur: 44’11
website: guillermocelano.com - trytone.org
door: Erno ElsingaDe Argentijnse gitarist Guillermo Celano (1977) woont en werkt ruim twee decennia in Nederland waar hij een belangrijke factor is binnen de Amsterdamse impro-scene. Een veelgevraagd sideman ook die bovendien grossiert in eigen projecten, zoals dit nieuwe kwartet met pianist Folkert Oosterbeek en het befaamde ritmetandem Clemens van der Feen op contrabas en drummer Flin van Hemmen.

Celano is een veelzijdig gitarist en componist. Niet gehinderd door clichés of benauwde kaders neemt hij uiteenlopende muziekstijlen in zich op om er vervolgens een eigenzinnig bruisend mengsel van te maken. Jazz, klassiek, pop, impro, rock: Celano voegt telkens nieuwe inzichten toe. De albumtitel ‘Fiction and Reality’ is welluidend; fictie en realiteit staan voor concreet en abstract die elkaar bovendien overlappen.

Het album opent met ‘Los Andes’, de naam van zowel een Chileense als Boliviaanse provincie en een gebied in Argentinië. Gloedvolle gitaarakkoorden boven een steeds verder ontsporende groepsimprovisatie. De prachtige compositieopbouw van ‘Desire and Expectation’ doet sterk denken aan Pat Metheny. In het prettig gestoorde ‘Precious metals in exchange for contaminated water’ laat Celano met veel sustain de impro-teugels vieren. ‘Landscape’, is de enige compositie die op naam komt van alle vier de bandleden, een ruimtelijke improvisatie die veel aan de fantasie van de luisteraar overlaat. Het ritmische ‘Peru’ is de vriendelijke voorloper van het ruige titelstuk ‘Fiction and Reality’ waarin Celano à la Hendrix vol gas geeft, nog wat verruimende elektronica  toevoegt om vervolgens in klassieke schoonheid te eindigen. Het tango-achtige ‘Milonga en Temperley’  herbergt een fraaie staccato solo van pianist Oosterbeek. Afsluiter ‘Victor Alexander Dupee’ is een melancholisch galmende ode aan de inheemse Amerikaan, op slide-guitar met wederom een excellerende Oosterbeek. 

‘Fiction and Reality’ laat nogmaals horen wat een briljant gitarist Celano is. Van verfijnd uitgesponnen melodielijnen tot vuige improvisaties. Het kwartet is uiterst aan elkaar gewaagd, met een opvallende rol voor pianist Folkert Oosterbeek die met stekelige improvisaties prominent op het album aanwezig is. Van Guillermo Celano verschijnt eerdaags een soloalbum. De verwachtingen zijn hoog.
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010