Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Jakob Manz Project - Natural Energy

CD-RECENSIE 

The Jakob Manz Project - Natural Energy
bezetting: Jakob Manz altsaxofoon; Hannes Stollsteimer piano, keyboards; Frieder Klein  basgitaar; Paul Albrecht drums
opgenomen: 12 – 15 augustus 2019
uitgebracht: 24 april 2020
label: ACT Music
aantal stukken: 13
tijdsduur: 64’53
website: jakobmanz.de - actmusic.com      
door: Mathijs van den BergAltsaxofonist Jakob Manz (2001) geldt in Duitsland als een aanstormend talent. Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd in het Duitse Federal Youth Jazz Orchestra (BuJazzO), won diverse prijzen en speelde al met namen als Wolfgang Schmid, Randy Brecker en Ack van Rooyen. Nu mocht hij met The Jakob Manz Project zijn eerste album opnemen voor kwaliteitslabel ACT in de serie Young German Jazz. Op het goed gevulde ‘Natural Energy’ pakt hij meteen flink uit. De helft van de composities is van zijn hand, de andere van zijn eveneens jeugdige groepsleden.

De plaat opent met stevige, funky nummers. Op openingsnummer ‘Endless Space’ hoor je af en toe een dance-achtige beat. Manz’ soulvolle, puntige spel doet denken aan Candy Dulfer. Zijn solo’s zijn uitbundig. De E-Bass van Frieder Klein is moddervet. Ook de drummer klinkt stevig. Als je denkt dat dit allemaal niets met jazz te maken heeft, volgt ineens een piano-improvisatie. De bassist brengt op een volgend nummer een geraffineerde basimprovisatie ten gehore waarna hij weer de groovende rol op zich neemt. ‘Eyes Of Chrystals’ mondt uit in een echte funkjam met opzwepende pianoriffs en saxofoonlicks.

De plaat blijkt ook verder behoorlijk afwisselend. Zo is ‘Soft like Peanut Butter’ – de naam doet het al vermoeden - een ballad. Manz’ compositie ‘Engaged’ is harmonisch goed doortimmerde souljazz. Op ‘Thunderbird’ ruilt Manz zijn altsax halverwege in voor een blokfluit, het blaasinstrument waarmee hij ooit begon. De opvallende bassist Klein profileert zich verder op twee eigen composities. Daarvan is het ludieke ‘Speläothem’ een duo-stuk met Manz. ‘Splendor of Nature’ is een pop-achtig nummer met een elektronisch randje. Manz tilt het met lyrisch spel boven de middelmaat uit. Zie hiervoor de idyllische clip op YouTube.

Jakob Manz laat horen op jonge leeftijd al heel wat in huis te hebben. Qua persoonlijkheid moet hij natuurlijk nog groeien. Hij moet het behalve van zijn techniek vooral van zijn lef en energie hebben. Maar het veelbelovende begin is er. Nu nog kiezen welke kant hij met dit ‘Project’ definitief op gaat.
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Endless Space
Splendor of Nature


© Jazzenzo 2010