Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gysler | Pérez | Nick – Neptus

CD-RECENSIE 

Gysler | Pérez | Nick – Neptus
bezetting: Cédric Gysler contrabas; Evaristo Pérez piano, Fender Rhodes; Raphael Nick drums
opgenomen: 10 en 11 februari 2019
uitgebracht: 6 maart 2020
label: Challenge Records, TCB Music
aantal stukken: 12
tijdsduur: 61’04
website: gyslerperzenick.com - challengerecords.com    
door: Mathijs van den BergBassist Cédric Gysler, pianist Evaristo Pérez, en drummer Raphael Nick stellen zich in het booklet van hun tweede album ‘Neptus’ bescheiden op. De Zwitsers zijn zich ervan bewust het zoveelste pianotrio te zijn in een lange traditie. Roemruchte trio’s als van Bill Evans, Keith Jarrett en Brad Mehldau zijn hun inspiratiebronnen. Aanvankelijk kwamen de mannen bij elkaar om te jammen, maar van het een kwam het ander. Speelden ze eerder jazzstandards, nu schrijven ze alle drie hun eigen composities. Als ‘GPN’ presenteren ze zich nadrukkelijk als som der delen.

In hun muziek draait alles om harmonie en melodie. Daarnaast bevatten de composities diverse solo’s en improvisaties. Bassist Geysler laat met zijn melodieuze spel horen waarom de legendarische Scott LaFaro zijn grote held is. Op het bijzonder sfeervolle ‘Ballade du moment’ zorgt Pérez met zijn rechterhand voor mooie lijnen op Fender Rhodes, zichzelf intussen met links begeleidend op de piano. Op het uptempo ‘Tanzbär’ is dit net andersom. Op z’n minst opmerkelijk. Nick introduceert dat laatste nummer met een lange drumsolo, die overigens weinig indruk maakt.

Gysler, Pérez en Nick zijn verdienstelijke musici die het vooral van hun samenspel moeten hebben. Ze spelen met een flinke portie swing, waarmee GPN zich van veel hedendaagse trio’s onderscheidt. Nummers als ‘Sonntag Morgen’ en ‘Abfahrt’ klinken lekker rechttoe rechtaan. Het verhalende ‘Salted Grass’ is als uitstapje naar nordic jazz, compleet met gestreken bas, een stuk minder overtuigend. De ingehouden stukken blijven het meest hangen, zoals het titelnummer en het op een mooie melodie drijvende ‘Mountain Walk’.

‘Neptus’ is een album dat door zijn lichtheid en frisheid een sympathieke en aangename indruk maakt. Om in hetzelfde rijtje te komen als hun grote voorbeelden moet er voor GPN echter nog heel wat gebeuren.
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Neptus


© Jazzenzo 2010