Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Christoph Irniger Trio – Open City

CD-RECENSIE

Christoph Irniger Trio – Open City 
bezetting: Christoph Irniger tenorsaxofoon; Raffaele Bossard contrabas; Ziv Ravitz drums; Loren Stillman altsaxofoon; Nils Wogram trombone
opgenomen: 19 & 20 januari 2020, Hardstudios, Winterthur
uitgebracht: 21 augustus 2020
label: Intakt
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’06
website: christopirniger.com - intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet


De laatste jaren was de Zwitserse tenorsaxofonist Christoph Irniger vooral actief met zijn groep Pilgrim. Blijkbaar vond hij nu de tijd rijp om zijn trio nog eens bij elkaar te roepen. Hij nodigde meteen twee extra gastmuzikanten uit. Wel hanteert hij nog steeds zijn vertrouwde principes.

Irniger is duidelijk iemand die belang hecht aan langdurige samenwerkingen. Zijn kwintet Pilgrim kent al jaren dezelfde bezetting en dat geldt eveneens voor de ritmesectie van zijn trio, drummer Ziv Ravitz en bassist Raffaele Bossard. 

Het hoofdpersonage uit de roman ‘Open City’ van de Amerikaanse auteur Teju Cole zwerft door de straten van Manhattan om zo wat orde te scheppen in zijn gedachtewereld.

Irniger en zijn kompanen doen dit eveneens maar dan in het grensgebied van partituren en improvisatie. Revolterende mechanismen laten ze daarbij achterwege. Extreme of echt onverwachte wendingen duiken niet op. Door hun eigen inventiviteit en de sporadische ontmoetingen van het trio met altsaxofonist Loren Stillman en trombonist Nils Wogram blijft de spanning wel gegarandeerd. Dat Irniger op voorhand acht wandelingen (lees composities) uitstippelde en Bossard twee, wil niet zeggen dat ze zich aan een strikt schema houden, integendeel. 

In de eerste twee nummers wordt een inventaris opgesteld van de mogelijkheden. Van traag slingerend tot vinnig, worden schetsen uitgetekend die later de blauwdruk blijken voor meer diepgaande en gedetailleerde ontdekkingstochten. In ‘Calling’ en ’40 Years Of An Old Wise Lady’ drijven ze hun spelregels ten top. Nooit obsessioneel of dwangmatig maar steeds met de juiste dosering, timing en flair. 

Irniger bouwde met de jaren een stevige livereputatie op. Met deze ‘Open City’ voel je het onderliggende potentieel aan. Concerten om naar uit te kijken. Open City


© Jazzenzo 2010