Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dinosaur – To The Earth

CD-RECENSIE 

Dinosaur – To The Earth
bezetting: Laura Jurd trompet, flügelhorn tenorhoorn; Elliot Galvin piano, synthesizer; Conor Chaplin contrabas; Corrie Dick drums
opgenomen: 22 en 23 oktober 2019
uitgebracht: 15 mei 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 41’18
website: laurajurd.com/dinosaur - editionrecords.com     
door: Mathijs van den BergHet Britse Dinosaur, de band van trompettiste en componiste Laura Jurd (1990), maakte de afgelopen tien jaar furore met eigenzinnige electrojazz. De synthesizerpop van de jaren ’80  vormde op ‘Wonder Trail’ (2018) een opmerkelijke inspiratiebron. Op hun derde album ‘To The Earth’ is de groep meer de akoestische kant opgegaan. Conor Chaplin heeft zijn elektrische bas ingeruild voor een contrabas. Elliot Galvins synthesizer, die voorheen een prominente rol speelde in het geluid, is nog wel van de partij, maar speelt ditmaal een ondergeschikte, meer kleurende rol.

De composities zijn weer voornamelijk van de hand van Jurd. Het afsluitende ‘Fore One’ is een gezamenlijk stuk en ‘Absinthe’ is van Billy Strayhorn, die arrangeur en tweede pianist was in het orkest van Duke Ellington. Dit nummer past prima in het rijtje omdat Ellington een van Jurds idolen is. De meest opvallende invloed is nog altijd Miles Davis. Behalve deze oude meesters spelen ook hedendaagse musici als pianist Liam Noble – die de hoestekst schreef – en trompettist Chris Batchelor een belangrijke rol in haar werk. Het knappe is dat ze al deze invloeden verwerkt tot een geheel eigen geluid.

Jurds doorwrochte composities komen volstrekt ongekunsteld en organisch over. Ze bieden enorm veel variatie en zijn tegelijk mooi uitgebalanceerd. De thema’s worden met diverse improvisaties en accenten uitgewerkt. Conor en Dick zorgen voor een volle, stuwende ondersteuning waar Jurd haar voortreffelijk getimede solo’s overheen speelt. Galvin geeft ‘Absinthe’ een licht electro-tintje. Op ‘Slow Loris’ valt de synthesizer bijna onhoorbaar samen met de bas. Jurd laat haar trompet op allerlei manieren spreken, van grommend tot schetterend. Ze voegt warme kleuren toe op flügelhorn en tenorhoorn. 

De nummers kennen af en toe een prettig soort gekte. Toch is de muziek heel relaxed met veel blues. De klasse van Dinosaur komt in deze voornamelijk akoestische setting nog meer tot zijn recht. ‘To The Earth’ is hun beste plaat tot nog toe en nu dus ook voor de ‘echte jazz’- liefhebbers.

Dinosaur speelt 17 september in KAAP, Oostende, 18 september Paradox, Tilburg en 19 september LantarenVenster, Rotterdam.Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010