Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nubya Garcia – Source

CD-RECENSIE 

Nubya Garcia – Source
bezetting: Nubya Garcia tenorsaxofoon; Joe Armon-Jones piano, wurlitzer; Daniël Casimir contrabas; Sam Jones drums. Gastbijdragen: Ms Maurice trompet, flügelhorn; Cassie Kinoshi, Sheila Maurice-Grey, Richie Seivwright, La Perla, Akenya vocalen
opgenomen: Soap Studios, Londen
uitgebracht: 21 augustus 2020
label: Concord Jazz
aantal stukken: 9
tijdsduur: 60’48
website: nubyagarcia.com - concordjazz.com        
door: Mathijs van den Berg


Tenorsaxofoniste Nubya Garcia (1991) is een van de spilfiguren in de moderne Londense jazzscene. Ze maakt deel uit van de succesvolle bands Maisha en Nérija en bracht onder eigen naam al twee EP’s uit (‘Nubya’s 5ive’ en ‘When We Are’). Er werd daarom door velen reikhalzend uitgekeken naar haar eerste volwaardige soloalbum, dat uitkomt op het prestigieuze Concord Jazz-label.

Op ‘Source’ gaat Garcia op zoek naar haar muzikale wortels. Deze zijn heel divers. Van jazz (met namen als Joe Henderson, Dexter Gordon en John Coltrane) tot Caribische en Zuid-Amerikaanse muziek. Met een vader uit Trinidad en een moeder uit Guyana is Garcia een typisch product van melting pot Londen. Ze deed muzikale inspiratie op tijdens haar vele reizen. Een tweemaandelijks verblijf in Colombia zorgde vorig jaar weer voor geheel nieuwe muzikale ideeën, die eveneens terug te vinden zijn op ‘Source’. 

Het is een buitengewoon warm album. In de eerste plaats door Garcia’s krachtige en gloedvolle spel met lange, soepele lijnen. Bij haar geen navelstaarderige solo’s: ze klinkt persoonlijk en direct. Daarnaast speelt de wurlitzer van Joe Armon-Jones, een ander groot jong talent, een belangrijke rol. Hij krijgt alle ruimte voor zijn virtuoze solo’s. Contrabassist Daniël Casimir en drummer Sam Jones leggen er moddervette, moderne en vaak razendsnelle grooves onder. Daarnaast is de productie zeer ruimtelijk. Vooral op de titeltrack, een reggaenummer (!), wordt de galm flink aangezet. 

Ook de vele vocale gastbijdragen zijn sfeerbepalend. Cassie Kinoshi, Sheila Maurice-Grey en Richie Seivwright zorgen voor stemmige vocalen op ‘Source’ en ‘Stand with each other’. Garcia’s saxofoon haakt soulvol op hen in. Een opmerkelijk stuk is ‘La cumbia me está llamando’, een samenwerkingsverband met de Colombiaanse zang- en percussiegroep La Perla: onder minieme percussieve begeleiding van tambora, maracas en guacharaca gaan vocalen en saxofoon op deze ‘cumbia’ (een Afro-Colombiaanse muziekstijl) een geraffineerd vraag- en antwoordspel met elkaar aan. Ook heel bijzonder is het spirituele slotnummer met hemelse zang van Akenya, onder andere bekend van producties met Esperanza Spalding, Jason Moran en Mavis Staples.

Sheila Maurice-Grey levert als Ms Maurice op trompet en flugelhorn een paar vlammende bijdragen. Zij is mede-bandlid van Nérija en leider van de afrobeatband Kokoroko. Prachtig hoe ze op het rustiger ‘Together is a beautiful place’ en het uptempo stuk ‘Before us: in Demara & Caura’ met Garcia samenklinkt. Op dat laatste nummer brengt ze een solo die niet voor Garcia onderdoet. ‘Source’ is een avontuurlijke plaat met de energie van een live-optreden, waarmee Garcia de hooggespannen verwachtingen zonder enige twijfel inlost.  
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Source


© Jazzenzo 2010