Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

John Engels krijgt Amsterdamse Frans Banninck Cocqpenning

8 sep - Jazzdrummer John Engels heeft de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen, een Amsterdamse onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich gedurende langere tijd bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.Groninger John Engels werd geboren in 1935.Bredeweg
Engels (85) ontving de onderscheiding voor zijn huis aan de Bredeweg uit handen van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani. Voorafgaand trad de drummer op met zijn trio bestaande uit bassist Tobias Nijboer en trompettist Jan van Duikeren en met Hans Dulfer als speciale gast (zie video's onderaan).

Niet alleen ontving Engels de onderscheiding vanwege zijn 'indrukwekkende internationale loopbaan waarmee hij Amsterdam als jazzstad op de kaart zette', maar ook voor zijn inzet voor jongeren en buurtbewoners in Watergraafsmeer. Ook zet de drummer zich belangeloos in voor het Bredewegfestival dat al meer dan veertig jaar plaatsvindt in Amsterdam Oost, en gaf hij workshops en schoolconcerten en gratis drumles aan jongeren die dat niet konden betalen.

Vogel
John Engels speelde onder meer met Kid Dynamite, Louis van Dijk, Chet Baker, Pia Beck, Ben Webster, Boy Edgar, Dizzy Gillespie, Stan Getz en Toots Thielemans. Engels is te horen op meer dan 250 platen, won meerdere Edisons, kreeg zeventien keer de Benelux Award, ontving de Boy Edgar Prijs in 1988 en is in 2001 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in 2015 verscheen de biografie ‘Hé vogel, wanneer spelen we weer?’ van journalist Jeroen van de Valk.
John Engels ontving de Frans Banninck Cocqpenning
uit handen van Touria Meliani.Voorafgaand aan de uitreiking trad Engels op met 
Tobias Nijboer, Jan van Duikeren en Hans Dulfer.


© Jazzenzo 2010