Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bassist Gary Peacock (85) overleden

8 sep - In New York is vrijdag 4 september Gary Peacock op 85-jarige leeftijd overleden. Peacock was een fenomenale bassist en een van de grote figuren van de moderne jazz. Gedurende een carrière van zeven decennia speelde hij op opnames samen met onder meer Albert Ayler, Paul Bley, Bill Evans en Keith Jarrett.Gary Peacock.
Foto © Olivier Bruchez.


Standards Trio

Vooral Peacock's samenwerking met Keith Jarrett gaat de boeken in. Samen met de legendarische pianist en drummer Jack DeJohnette vormde hij sinds 1983 het Keith Jarrett's Standards Trio, volgens velen het beste pianotrio allertijden. Aanvankelijk speelde het trio standards - albums als 'Standards I', 'Standards II' en 'Standards Live' verschenen in de jaren tachtig - maar gaandeweg verscheen eigen werk en verdween de term standards naar de achtergrond. Tegenwoordig worden alleen de namen van de musici genoemd.

Grensverleggend
Peacock speelde in 1964 mee op 'Spiritual Unity', een grensverleggende plaat van freejazz-icoon Albert Ayler. Later maakte hij faam vanwege zijn - korte - deelname bij het fameuze Bill Evans Trio (met drummer Paul Motion) en zijn samenwerking met Paul Bley. Ook speelde hij als invaller een paar maanden bij Miles Davis.

Mengelberg
Gary Peacock speelde op talloze platen die bij ECM verschenen, waaronder die van Jan Garbarek, Marc Copland en Palle Mikkelborg. In 1981 is Peacock te vinden op 'Driekusman Total Loss' van het Misha Mengelberg Kwartet. Ook onder eigen naam bracht Peacock albums uit.


© Jazzenzo 2010