Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Otis Sandsjö – Y-Otis 2

CD-RECENSIE 

Otis Sandsjö – Y-Otis 2
bezetting: Otis Sandsjö tenorsaxofoon, klarinet, vocalen; Petter Eldh elektrische basgitaar, contrabas, synthesizers; Dan Nicholls keyboards, synthesizers; Tilo Weber drums. Gastbijdragen: Per ‘Texas’ Johansson en Jonas Kullhammar fluit; Lucy Railton cello; Ruhi Erdogan trompet
opgenomen: 1 – 3 december 2019
uitgebracht: 24 juli 2020
label: We Jazz Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’50
website: otissandsjo.com - wejazz.fi     
door: Mathijs van den Berg


Na ‘Y-Otis’ uit 2018 komt de Zweedse blazer Otis Sandsjö met een vervolg dat nogal fantasieloos ‘Y-Otis 2’ heet. Hierop wordt hij opnieuw bijgestaan door zijn landgenoot Petter Eldh. Eldh is behalve voor de baspartijen en de productie ditmaal ook medeverantwoordelijk voor de composities, zodat je eigenlijk van een duoplaat kunt spreken. Hoewel de titel anders doet vermoeden verschilt het album aanzienlijk van karakter met zijn voorganger. De muziek ligt meer in het verlengde van Eldhs groep Koma Saxo waar Sandsjö ook deel van uitmaakt.

Om te beginnen klinkt ‘Y-Otis 2’ een stuk elektronischer dan deel 1. Daarnaast zijn de beats belangrijker geworden. Nieuwkomer op toetsen Dan Nicholls, die net als Sandsjö en Eldh deel uitmaakt van de Berlijnse muziekscene, drukt een belangrijke stempel op de muziek en componeerde een stuk mee. Het instrumentarium is uitgebreid met gastbijdragen van trompettist Ruhi Erdogan, celliste Lucy Railton - ook te horen op platen van musici als Kit Downes en Thomas Strönen - en fluitisten Per ‘Texas’ Johansson en Jonas Kullhammer. De laatste maakt ook deel uit van Koma Saxo. Het geluid is al met al aanmerkelijk rijker.

Sandsjö en Eldh maken zogenaamde ‘liquid jazz’: jazz waarin genres vervagen en alle instrumenten een even grote rol spelen. Dit betekent dat Sandsjö’s saxofoon of klarinet nergens op de voorgrond treedt. Zijn improvisaties zijn onderkoeld en beheerst. De composities zijn experimentele geluidscollages waarin instrumenten soms nauwelijks zijn te onderscheiden, zoals de ijle trompet op ‘Bobby’ of de cello op ‘Atombahn’ die naadloos opgaat in de elektronische omgeving. Effecten en vocalen, van Sandsjö zelf, zijn op uiterst subtiele manier toegevoegd. De synthesizers zorgen voor een warm geluid en een ambient-achtige sfeer.

De beats vormen tegen al deze klankrijkdom een pittig tegenwicht en zijn veelal ontleend aan hiphop en broken beat. Op ‘Bobby’ hoor je zelfs techno met hippe vocale samples. Op ‘Tremendoce’ zorgen de twee fluitisten voor extra ritmisch vuur. De verschillende overgangen in tempo en ritme houden de luisteraar scherp. Met dit eigenzinnige album geven Sandsjö en Eldh er opnieuw blijk van tot de meest interessante componisten van de hedendaagse jazz te behoren. 
Be3luisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Waldo


© Jazzenzo 2010